mandag, oktober 03, 2011

93.000 kristne har forlatt Egypt siden mars!

Det er skremmende opplysninger om fremkommer i en artikkel i Dagen i dag, og bør få oss alle - og norske myndigheter spesielt - til å få øynene opp for hva som holder på å skje i Egypt:

Siden mars i år har omlag 93.000 koptiske kristne forlatt Egypt. Innen årets utgang kan tallet være kommet opp i 250.000.

Foranledningen til denne moderne flukten fra Egypt er at kristne koptere opplever et intenst press fra fundamentalistiske muslimer, særlig salafistene, og passivitet fra det nye egyptiske regimet.

Og realitetene er skremmende: Siden januar-revolusjonen har fem koptiske kirker blitt satt i brann, klostre er angrepet og kristne er drept inne i kirkene sine eller utenfor etter at gudstjenesten er over. Kristne er også angrepet i sine hjem, og myrdet der.

Salafistene var forbudt under regimet til Mubarak. Nå har de styrket sin stilling, og i forrige måned kunne TV-seerne se Yasser Borhami, som er leder for salafistene i Aleksandria, kalle landets kristne minoritet for "utro som lever i mørket".

Borhami mener de kristne må forberede seg på krig. Det er et av alternativene de står overfor. Eller de kan konvertere til Islam, betale særskilt skatt for kristne.

Det spekuleres nå i om Nobelkomiteen vil gi fredsprisen til de som stod bak det som er blitt kalt "den folkelige oppstanden" i Midt-Østen. Men det er lite vi vet om hvilke krefter som står bak. Så langt har disse kreftene ført til en enda vanskeligere situasjon for de kristne i Egypt. I går skrev jeg en artikkel om den frykten de kristne i Syria opplever.

La oss be for våre forfulgte trossøsken.

Ingen kommentarer: