tirsdag, mai 13, 2014

Vekkelsen i Bukovina, del 2

Bøketrærne gjør det vakkert i Bukovina (bildet). Så er det også trærne som har gitt området sitt navn: Bukovina - Bøkelandet.

Artikkelen du er i ferd med å lese er skrevet av rumenske Alexa Popovini. Den er opprinnelig skrevet på rumensk, så oversatt til russisk, og derfra til engelsk, før jeg har oversatt den til norsk:

Under forfølgelsestiden i Østerrike i 1763, flyktet grupper av anabaptister til Transylvania, andre til Bukovina. Flyktningene som kom seg til Bukovina, forsøkte å unngå å bli utsatt for forfølgelse og lidelse, holdt troen innenfor familiekretsen, og mistet all offentlig anerkjennelse som en religiøs gruppe.

Det var mange slike tyske familier i Bukovina. En baptist-predikant ved navn Silvester Unguryan, vendte tilbake fra Amerika i 1921. Han fant en familie i byen Chernovtsi ved navn Dittmar. I denne familien bodde det en svært gammel mann. Han var nå over 90 år gammel. Han kunne fortelle at han var en troende, og at han hadde blitt døpt i sin ungdom.

Det faktum at denne gamle mannen var blitt døpt mens han var ung, omlag år 1850, illustrerer det historiske faktum at fra 1763 til omlag 1850, at anabaptister som hadde flyktet fra Østerrike beholdt sin religiøse overbevisning, ja, holdt dem selv til 1921 når de ble en del av de nylig opprettende baptistmenighetene.

I landsbyen med navn Gamle Fratovski fantes det også en gammel mann. Han bar navnet Seltzer, og arbeidet som smed. Han kunne fortelle at han hadde blitt døpt før 1880. Denne mannen levde avsondret, og ba til Gud i djupeste hemmelighet innenfor familiekretsen.

I Fratovski bodde det andre lignende familier. Blant disse var det en mann som het Masier, som også praktiserte sin tro innenfor familiesirkelen.

Vi kjenner til at det i landsbyen Ganle Fratovski befant seg i år 1900 med sammen tro i Bukovina.

(forsettes)

Ingen kommentarer: