tirsdag, mai 27, 2014

Alan Yuan - en troshelt fra Kina

Alan Yuan (bildet) er en av mine troshelter.

I år er det 100 år siden han ble født. De få biografiske opplysningene som finnes om han forteller at han ble født i 1914, men noen dato er ikke oppgitt.

Alan Yuan var en av Kinas mest kjente husmenighetsledere, og kjent for sin uredde holdning mot den offisielle og statskontrollerte Tre-Selv-Kirken. Det fortelles en historie om ham som sier noe om hans standhaftighet og ukompromissløse holdning overfor noe som kunne smake av stat-kirke: En gang han var invitert til Det Hvite Hus, takket han nei til å delta på et frokost-bønnemøte fordi han ikke ville tilbe Gud sammen med en protestantisk pastor.

Det sier noe om hvor elsket han var, og hvilken innflytelse han hadde, at 2.500 mennesker deltok i hans begravelse i 2005. Det fortelles at Alan Yuan døpte 300 personer i året som var kommet til tro på Jesus. De var en frukt av denne mannens uredde forkynnelse.

Alan Yuan var knyttet til Norge på en spesiell måte: Alan Yuan begynte sin virksomhet som forkynner etter at Japan hadde overgitt seg ved 2.verdenskrigens slutt. Hans assistent var den norske pinsemisjonæren Arnulf Solvoll. Alan Yuan åpnet et bønnested i Beijing og med dette stedet som utgangspunkt grunnla han en menighet.

I 1950, året etter at kommunistene hadde tatt makten i Kina, skapte det ateistiske kommunistiske maktapparatet den statskontrollerte 'Tre-Selv-Kirken'. Alan Yuan nektet å bli en del av dette kirkesystemet. Det var en svært modig handling.

Og reaksjonen måtte komme. I 1958 ble han arrestert og fikk livstidsstraff 'for kontra-revolusjonær kriminalitet'.

I et vitnesbyrd han skrev ned og som ble gjengitt av Voice of the Martyrs. Her forteller Alan Yuan følgende:

'Min hustru led forferdelig de årene jeg satt i fengsel. Hun ble alene med å oppdra barna. Jeg ble sendt til et sted til en bondegård for å dyrke ris. Wang Ming Dao (en annen kjent kinesisk husmenighetsleder) var der sammen med meg. Jeg trodde vi kom til å dø som martyrer der.

I arbeidsleiren var det svært kaldt, maten var elendig og arbeidet var hardt, men i de 22 årene jeg var der ble jeg aldri syk. Jeg var tynn, og jeg hadde briller, men jeg kom fra det i live, mange gjorde ikke det. I de 22 årene jeg satt i fengsel hadde jeg ingen Bibel, og det var heller ingen andre protestantiske kristne. Jeg møtte bare fire katolske prester. De var i samme situasjon som meg. De hadde nektet å bli en del av Den kinesisk katolske patriotiske foreningen'.

Alan Yuan ble løslatt i 1979. Han gjenopptok umiddelbart sitt arbeid som pastor. Han skjulte ikke hva han drev med, og anså ikke sitt arbeid som noe undergrunnsarbeid.

Rett før sin død, ba han sine venner om å be for 'Kinas fortapte millioner, for alle de nye troende og landets ledere'.

Alan Yuan døde 16.august 2005.

Ingen kommentarer: