mandag, april 24, 2017

- At Guds rike går frem er det viktigste!

Noe av det siste Johann Christoph Arnold (bildet), sa før han døde Påskeaften, handlet om betydningen Guds rike. I en tale Palmesøndag sa han blant annet:

"Hovedsaken er at Guds rike brer om seg, og hvis en av oss hadde muligheten til å spille en liten rolle i dette, så er det ikke fordi vi er store og mektige, men fordi Gud er full av nåde og Han gir oss muligheten til å vise kjærlighet. Gud er skaperen av alt. Alt Han ønsker seg er at vi elsker og tilber Ham, og mest av alt, takker Ham."

Torsdag i forrige uke ble hovedlederen for de anabaptistiske Bruderhof-kommunitetene gravlagt i Woodcrest kommuniteten i Rifton, NewYork. Det var her han hørte hjemme.

Jeg skrev om dødsfallet på bloggen samme dag som det fant sted. Her kommer noen kompletterende opplysninger om Johann Christoph Arnold, som ble 77 år gammel:

Hans foreldre var Johann Heinrich og Annemarie Arnold, som var medlemmer av Bruderhof, en kristen fellesskapsbevegelse, grunnlagt av hans bestefar Eberhard Arnold. På grunn av nazistenes forfølgelse, flyktet hans foreldre sammen med mange andre medlemmer av kommuniteten til England, hvor Johann Christoph ble født under det som er blitt kalt "Slaget om Storbritannia", 14. november 1940. Men i Storbritannia vokste det etter hvert frem anti-tyske holdninger, og i 1942 ble alle medlemmene av Bruderhof tvunget til å emigrere til Paraguay i Sør-Amerika. Her fikk han stabil, trygg og lykkelig barndom, selv om de voksne strevet med å bygge et hjem i det barske klimaet. Jungelen brakte med seg sykdommer og pest.

I 1954 flyttet Johann Christoph sammen med familien sin til Woodcrest kommuniteten i Rifton i New York. Dette skulle bli hans hjem for resten av hans liv. Han gikk på Kingston High School, hvor han lærte engelsk, drev med langrenn, og plukket opp en livslang kjærlighet for Shakespeare. Han tok sin eksamen ved Orange County Community College i 1960 med en grad i handelsfag og begynte å arbeide i Community Playthings, som lager leker i tre som er blitt veldig populære, og i Plough Publishing House, som er forlaget til Bruderhof. 22. mai 1966 giftet han seg med sitt livs kjærlighet, Verena Meier. De skulle etter hvert få åtte barn.

Han ble ordinert til pastor i 1972, og i 1983 som eldste innen Bruderhof, og fra 2001 som ledende eldste helt frem til sin død. Under hans lederskap og med Guds velsignelse har Bruderhof-kommunitetene opplevd stor vekst både i Amerika og Europa, og i tillegg fått en avlegger i Australia og små bofellesskap i urbane strøk.

Johann Christoph Arnold skrev 12 bøker som er blitt oversatt til 20 språk. Han skrev innsiktfullt og lidenskapelig om ekteskapet, familieliv og barneoppdragelse, tilgivelse, om døden, om fredsarbeid og troen. Arnold var svært opptatt av freds- og forsoningsarbeid. Hans store inspirasjonskilde var Jesus, og et møte med Dr. Martin Luther King i 1965.

Johann Christoph Arnold etterlater seg sin kone etter 51 års ekteskap, syv av deres åtte barn, 44 barnebarn og fire oldebarn. Deres datter, Margritt, i 2015 45 år gammel av kreft.

Jeg lyser fred over det Johann Christoph Arnolds gode minne.

Ingen kommentarer: