lørdag, mai 12, 2018

Har vi sviktet?

I dag kjenner jeg på en djup takknemlighet overfor stortingsrepresentantene Kjersti Toppe og Olaug Bollestad, fra henholdsvis Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, som har kjempet mot liberaliseringen av bioteknologiloven. Skuffelsen er stor over at disse to uredde kvinnene er blitt stående alene, og nå har tapt slaget. Ifølge avisen Dagen 'går Stortinget inn for fullt frislepp på bioteknologi-fronten'.  Jeg ønsker ikke å fremstå som moraliserende, men det forundrer meg hvor lite kristenfolket har vært opptatt av denne saken i det offentlige rom. Hvor mange av oss har bedt?

For meg er det et alvorlig tankekors at kristne har gitt sin stemme til partier som har gjort dette mulig. Både Arbeiderpartiet, SV, Venstre og Fremskrittspartiet sier ja til at barn kan få fire foreldre som følge av egg- og sæddonasjon. Mange kristne gav sin støtte til Fremskrittspartiets helsepolitiske talskvinne, Sylvi Listhaug, for hennes støtte til Israel og hennes syn på asyl- og innvandringspolitikk, men har de da gjort seg noen tanker om Listhaugs liberale syn på familien og på bioteknologiloven?

Tirsdag denne uken ble evalueringen av bioteknologiloven behandlet i helsekomiteen på Stortinget og partiene har kommet med sine innstillinger. Det er svært oppsiktsvekkende at komiteen har gått mye lenger enn mange har trodd. Helsekomiteen åpner blant annet for donasjon av et befruktet egg. Det betyr i praksis at donorbarn kan ha helsøsken i en annen familie. Da vil ikke barnet ha noen biologisk tilknytning til foreldrene en vokser opp med.

Olaug Bollestad sier til Dagen "ingen politiske saker har kostet mer krefter enn denne. Det betyr så mye for meg hvilket samfunn vi får." Hun legger til: "Nå blir barn noe vi kan kjøpe og vi skal ha perfekte barn... Dette endrer vårt syn på barn og på annerledeshet, og det er veldig sårt for meg."

Senterpartiets Kjersti Toppe er skuffet over å stå alene: "Jeg synes det er sårt. Å tape i disse spørsmålene betyr mer enn hvis man taper i spørsmål om en vei eller bro. Det er nemlig reversibelt, disse spørsmålene er det vanskelig å gå tilbake på."

Jeg skrev om denne saken på bloggen 19.september 2017 med tittelen: Gråt mitt elskede land, og 19. desember 2016 med tittelen: Nå er det lov å velge bort et friskt tvillingfoster.

Ingen kommentarer: