torsdag, april 22, 2021

Barmhjertighetsarbeid blant døende, del 1


Den velkjente fredsaktivisten Daniel Berrigan brukte mye av livet sitt på å gi de døende trøst. I siste nummer av magasinet 'Sojourners' for mai 2021 står det en artikkel so grep meg så sterkt at jeg måtte oversette den til norsk. Den er skrevet av Patrick Henry og illustrasjonene er ved Ryan Inzana                              

DANIEL BERRIGAN VAR en av de mest kjente amerikanske fredsaktivistene i det 20. århundre. Men det er et mindre kjent aspekt av hans kristne forpliktelse som er verdt å merke seg når vi feirer 100-årsjubileet for Berrigans fødsel 9. mai: hans arbeid på vegne av de materielle og åndelige behovene til New York Citys "kasserte sjeler", spesielt de som lider under herjingene. av kreft og HIV / AIDS.

Berrigans fredsaktivisme hadde djupe røtter. I 1964 var han medstifter av det katolske fredsfellesskapet. I 1967 ble han og broren Phil de første katolske prestene som ble arrestert for å motsette seg krigen i Vietnam. I mai 1968 kom Berrigan og åtte andre, inkludert Phil - ut for en hendelse som ville endre karakteren til kristen ikke-voldelig motstand. De ni beslagla Selective Service-dokumenter og brente dem utenfor bygningen med hjemmelaget napalm. For disse handlingene, fortalt i Berrigans teaterstykke (og senere film) The Trial of the Catonsville Nine, sonet han 18 måneder med en tre års straff i Danbury Federal Prison. 

I 1980 deltok Berrigan i den første Ploughshares-aksjonen ved kjernemissilanlegget General Electric i King of Prussia, Pa., Hvor deltakerne i en symbolsk nedrustning skadet to nesekegler tilhørende Mark 12A-missiler og helte blod på hemmelige tegninger. Berrigan fortsatte å protestere mot krigene i Irak og Afghanistan og den videre konstruksjonen av atomvåpen til sin død i 2016.

Daniel Berrigan ble et kulturelt ikon, og dukket opp sammen med broren den 25. januar 1971, på omslaget til tidsskriftet Time ("Rebel Priests: The Curious Case of the Berrigans"). Gjennom årene publiserte Berrigan, en prisvinnende dikter, mer enn 50 poesibøker, skuespill, sosial kritikk og fremfor alt bibelsk og religiøs kommentar. Han underviste ved Fordham, Yale, Columbia og Loyola University i New Orleans, og nådde tusenvis av studenter med sitt budskap om ikke-vold. Skuespilleren Martin Sheen, som ble arrestert dusinvis av ganger med Berrigan, hevdet at Dorothy Day fikk ham tilbake til kirken og Berrigan holdt ham der. I 1986 dukket Berrigan opp i Roland Joffés film The Mission og begynte et nært vennskap med filmens stjerne, Jeremy Irons, hvis sønn han ville døpe. I Berrigans begravelse 6. mai 2016 ved St. Francis Xavier Church på Manhattan deltok hundrevis av mennesker, inkludert Dar Williams som sang "I Had No Right", sangen hun hadde komponert for Berrigan år før.

Berrigans arbeid med mennesker på slutten av livet er en mindre kjent, men ikke mindre viktig del av historien hans.


Fra 1979 til 1984 hadde Berrigan omsorg for de døende som frivillig på St. Rose’s Home på Manhattan. På St. Rose’s bodde 50 pasienter gratis som var dødelig syke med kreft og som kom til hjemmet for å dø. I We Die Before We Live: Talking with the Very Ill, beskriver Berrigan sine opplevelser der, hvor han vasker kropper, tømmer bekkener, mater de døende og lytter til og ber med og for dem.

Personalet var dedikert til å gjøre menneskers liv tålelig, komfortabelt og livlig så lenge det varte. "Ingen blir tvangsmatet," skriver Berrigan, "enten det gjelder religion, psykosemantikk eller krumspring" og "det er ingen statlig regelrytteri fordi det ikke er statlige penger." St. Rose var ganske enkelt ”et laboratorium for å dø”, et “tulleskip” som seilte heroisk mens Berrigan og de andre ordrer “kausjon, ro, gråt, puss, bekkener, skifter på senger, og skaper verdighet for de døende. ”

Ved St. Rose’s fant Berrigan det han så på som den sanne kirken der evangeliet ble innhyllet av den stadig tilstedeværende stanken av kreft. En mystisk forening dannet mellom ordener og døende. Berrigan tilbød trøst og prøvde å hjelpe de døende til å skape fred med seg selv og andre. Hvorfor begynte han å melde seg frivillig på St. Rose’s? Han følte at det manglet noe i livet hans med å "lære, skrive og foreta reiser til Pentagon for å kaste aske og blod på avgudene." Han dro ikke til St. Rose's som en kapellan som delte ut sakramentene. Han gikk for å "hilse" på de døende, "hold hendene deres ... snakke med dem, lære av dem ... kledd i gamle klær, klar for den tjenesten som er nødvendig eller nyttig ... og å bli funnet på rett sted når Herren kommer. ”

St. Rose’s - steder der folk lovlig ble erklært marginale og klare for død - var St. Vincent’s Hospital i Greenwich Village et annet stopp som Berrigan besøkte. Her jobbet han av og på i omtrent 12 år med mennesker som døde av hiv / aids, som fra 1981 til 2001 tok livet av 450 000 amerikanere - 75 000 av dem i New York City. 

Mange mennesker med AIDS ble hånet, isolert, forvist, og ble behandlet som spedalske. For Berrigan var den katolske kirkes holdning - eksemplifisert av angivelig bibelske påstander om at Guds vrede hadde falt over mennesker med AIDS for deres "unaturlige" livsstil - "smaken av svovel." Mot disse fordømmelsene svarte St. Vincent i stedet med evangeliets oppfordring til kjærlighet. Samarbeidet med mange LGBTQ-leger og sykepleiere bekjempet konsekvent homofobi, presset på for sensitivitetstrening og medfølende behandling av alle pasienter og pasientenes nærmeste, og reddet tusenvis av liv.

I boken: 'Sorrow Built a Bridge: Friendship and AIDS' registrerer Berrigans erfaringer med å jobbe på St. Vincent, der de fleste pasientene var katolikker. Til de som lider av utålelig smerte, skam, svik og utstøtelse, gjorde personalet i det støttende omsorgsprogrammet sitt beste for å tilby "omsorg, pleie, medisin og tjeneste." Det er forståelig nok en generell tone av tristhet i hele denne 1989-boka, som fletter sammen dialog og Berrigans rikt fantasifulle, poetiske prosa.

fortsettes

Ingen kommentarer: