tirsdag, april 06, 2021

Profetisk: Voksende allianse mellom Iran, Tyrkia og Russland


For de som er interessert i Bibelens profetier er en voksende allianse mellom Iran, Tyrkia og Russland interessant. Et oppslag i The Jerusalem Post nylig gjorde meg derfor ekstra nysgjerrig. Avisen skriver, her i min oversettelse: Enkelte bibelfortolkere mener at Esekiel 38-39 taler om et fremtidig angrep på Israel hvor Iran, Tyrkia og Russland vil spille en viktig rolle - den såkalte Gog-krigen.

Irans utenriksminister Javad Zarif var veldig fornøyd under en tur til Tyrkia fredag 19.mars. Han sa at det var produktivt og smilte sammen med sin tyrkiske kollega Mevlut Cavusoglu. Han sa at det var en "fantastisk" tur hvor han omtalte Cavusoglu som "bror".  

Turen signaliserer den økende alliansen som Tyrkia og Iran har i regionen.

Zarif sa: ”Som før, konstruktivt engasjement i bilaterale og regionale spørsmål, hvor det endelige målet er:  Bruk Iran og Tyrkias opplevelse av 400 års fred i vår region. Sammen er alt mulig. ” I mellomtiden tok den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan Russlands side i en voksende disputt med USA, og angrep USAs president Joe Biden som er mye hatet av Tyrkias regjeringsparti.

Han hevdet at Bidens nylige kommentarer om Russlands president Vladimir Putin var uakseptable og "ikke passende for en president."

Dette er ikke bare på grunn av tonen i Bidens kommentarer, der Biden kalte Putin for en "morder". Tyrkias president og regime går ofte ut mot andre land og ledere, og bagatelliserer og truer dem med fornærmelser.

Budskapet fra Ankara er at Russland og Tyrkia vokser sammen som allierte og partnere. De jobber sammen i Syria, Libya og Kaukasus; deres mål er å erstatte USAs innflytelse og dele opp mange områder i Midtøsten seg imellom. De søker å kontrollere vold i disse områdene. For eksempel fikk Tyrkia de syriske opprørerne, som kjempet mot det russisk-støttede syriske regimet, til å endre kurs og bekjempe kurderne slik at det syriske regimet kunne blomstre. Så sendte Tyrkia opprørerne ut for å kjempe andre steder for å svekke opprøret. Ti år etter starten av den syriske konflikten er det for det meste Tyrkia som er ansvarlig for å legge sidelinjen til opprøret.

Iran, Tyrkia og Russland har jobbet sammen i Astana-prosessen siden 2017 for å administrere Syria - og de ekskluderer USA. Zarifs tur til Istanbul er bare en av mange der tyrkiske og iranske kolleger samarbeider og demonstrerer sine nære forbindelser.

Tyrkia ønsker mer handel med Iran via jernbaneforbindelser og ønsker også å samarbeide med Teheran på andre måter. Fra Russland ønsker Ankara mer militært utstyr. Tyrkiske medier illustrerte hvordan forholdet vokser. Den tyrkiske avisen Hurriyet rapporterte at "Hakan Fidan, lederen for Tyrkias nasjonale etterretningsorganisasjon, også deltok på møtet, sier kilder fra anonyme kilder i utenriksdepartementet."

Foto:  UMIT BEKTAS / REUTERS/The Jerusalem Post 

Ingen kommentarer: