onsdag, august 24, 2022

Baptist, kommunist og motstander av Putins krig


Se på bildet av denne modige kvinnen! På halvårsdagen for Russlands blodige invasjon av nabolandet Ukraina - med tusenvis av døde, millioner på flukt, og byer og landsbyer lagt i grus - får Nina Belyayeva, som kvinnen heter, stå for den folkelige russiske motstanden mot krigen i Ukraina. 

Nina Belyayeva, som baptist og kommunist, er kommunepolitiker fra Voronezh-regionen i Russland. Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Forum 18 "på et møte distriktsrådet i Semiluk kalte hun Russlands invasjon en krigsforbrytelse. Belyayeva måtte heve stemmen og gjenta seg selv over ropene fra sine andre varamedlemmer: "En kristen er ikke en som bærer et kors, men en som følger Kristus, for hvem Guds ord - Kristi autoritet - er mye høyere enn presidentens autoritet .. for en kristen, først og fremst er Kristi autoritet høyere enn patriarkens mening, og hvis en person tilslører Kristus med noen andre, kan de ikke være en kristen." Da saken ble åpnet i begynnelsen av april, hadde hun allerede flyktet fra Russland."

Belyayeva er en av flere uredde kvinner og menn, protestanter så vel som ortodokse og katolske prester og lekfolk, som taler patriark Kirill og president Putin midt i mot. Den ortodokse patriarken støtter som kjent Putins krig mot et et annet ortodoks folk, og blir av flere nå bare kalt "Putins altergutt". 

Den folkelige russiske motstanden mot Russlands invasjon av Ukraina har ført til at mange russere er blitt arrestert. Dette skriver Forum 18: "Mellom 24. februar og 20. juli var det 16.380 interneringer av personer som protesterte mot krigen i Ukraina, rapporterte OVD-Info 22. juli: "Siden 24. februar i Russland og annekterte Krim har protesten mot krigen i Ukraina ikke stoppet. Massedemonstrasjoner har stilnet ned, men nyheter om interneringer for streiketter, publikasjoner på internett og andre uttrykk for protest kommer inn hver dag. Politiet startet 3 303 saker i henhold til Administrative Code Article 20.3.3 mellom 5. mars og 14. juli (i gjennomsnitt 35 hver arbeidsdag), ifølge dokumenter fra innenriksdepartementet delt av Net Freedoms Project (Seteviye Svobody) på Telegram-kanalen."

Men russiske myndigheter gjør alt for å holde dette skjult. I dag, onsdag 24.august, ble det kjent at Russland har blokkert 138.000 nettsider siden invasjonen av Ukraina. For to uker siden uttalte Russlands riksadvokat, ifølge Klassekampen, Igor Krasnov, seg til den russiske næringslivsavisen Komersant at "staten har blokkert 138.000 nettsider siden spesial-operasjonen' begynte." En av de blokkerte mediene er en svensk lokalavis, Arjeplog-Nytt, som hadde publisert en lenke russiske myndigheter ikke likte.

Ingen kommentarer: