torsdag, august 18, 2022

Førstedamen som bygger hus for hjemløse og har et stort hjerte for psykisk syke


USAs tidligere førstedame fra 1977 til 1981, Rosalynn Carter, fyller 95 år i dag. På en dag som denne vil jeg spesielt trekke frem ekteparet Carters betydningsfulle humanitære og veldedige innsats for noen av de fattigste av de fattige i Amerika. Spesielt gjennom organisasjonen Habitat for Humanity, som har til formål å bygge hus for hjemløse og trengende. Hvert år siden 1984 har den tidligere amerikanske presidenten og Nobels fredsprisvinner Jimmy Carter og hans kone Rosalynn donert én uke av sin tid – og byggeferdighetene sine – til Habitat. 

Hvert år leder han og kona Rosalynn en stor frivillig byggebegivenhet som tiltrekker seg tusenvis av frivillige. Vanligvis finner arrangementet sted i USA ett år og utenlands det neste. I november 2009 fant Jimmy og Rosalynn Carter Work Project sted på ulike steder i Thailand, sørvest i Kina, Laos, Kambodsja og Vietnam.

Dette var fjerde gang den tidligere amerikanske presidenten og hans kone har bygget med Habitat for Humanity i Asia.

I oktober 2006 så Jimmy Carter Work Project 100 hjem bygd i Lonavala, utenfor Mumbai, i det vestlige India.

Carter Work Project ble holdt i 2001 i Seoul, Sør-Korea. I 1999 ble det holdt på Filippinene.

I mai 2008 ledet ekteparet Carter frivillige bygging i den amerikanske gulfkysten, på grunn av gjenoppbygging etter orkanen Katrina.

Siden han forlot vervet, har ekteparet Carter fått et rykte som en utrettelig forkjempere for sosial rettferdighet. "Habitat har med suksess fjernet stigmaet av veldedighet ved å erstatte det med en følelse av partnerskap," sier den tidligere presidenten. «Folkene som skal bo i hjemmene jobber side om side med de frivillige, så de føler veldig at de er på likt nivå.»

Om det årlige Carter Work Project, som han og kona Rosalynn leder, sier han: "Vi har blitt små aktører i en spennende global innsats for å lindre forbannelsen av hjemløshet."

Et annet område Rosalynn Carter har lagt ned en betydelig innsats er i arbeidet for bedre psykisk helse. Hennes veldedighetsarbeid støttet særlig forskning angående psykisk helse og forebygging av psykiske problemer som angst og depresjon. Rosalynn Carter har også engasjert seg i arbeidet for verdens flyktinger.

Rosalynn Carter lever sammen med sin mann i Plains i Georgia, hvor de deltar aktivt i baptistmenigheten på hjemstedet.

Ingen kommentarer: