onsdag, november 27, 2013

I dag begynner lysfesten

Når solen går ned i kveld begynner våre jødiske venner feiringen av årets Hanukkah - eller Lysfesten - og den varer frem til 5.desember.

Lysfesten eller Dedikasjonsfesten er en åtte dager lang jødisk høytid, til minne om gjeninnvielsen av det andre Templet i Jerusalem som skjedde under makkabeeropprøret i det andre århundret før Jesu fødsel.

Hanukkah begynner på den 25 dagen av måneden Kishlev, som i år faller på den 27.november, i følge den jødiske kalenderen. I forbindelse med Lysfesten tenner man en unik ni-armet lysestake, et lys for hver dag. Hvorfor da ni lys?

Historien er som følger: Det jødiske templet var blitt vanhelliget av den hellenistiske kong Antiokos IV Epifanes, og hans menn. De hadde blant annet reist et alter for avguden Zevs inne i tempelet, og innført ofring av svin. Denne grusomme krenkelsen førte til sterke reaksjoner hos jødene, blant annet hos presten Mattityahu og hans sønner Jochanan, Simeon, Eleazar, Jonathan og Judah. Det var sønnen Judah som beordret at Tempelet skulle renses. Når dette var gjort skulle de tenne den åttearmede lysestaken - menoraen - den som skulle brenne dag og natt. Da oppdaget de at det fantes kun lampeolje igjen for en dag, og de trengte åtte dager for å lage ny. Lysene ble tent og Gud sørget for lampeoljen! Oljen brant i åtte dager, til ny olje var laget. Det niende lyset skal derfor minne jødene om dette underet.

I den norske utgaven av Wikipedia kan vi lese:

"Dette minnes jødene i dag ved å brenne lys i den åttearmede hanukka-staken, som kalles for «hanukkia». Festen varer i åtte dager, og kalles også «lysfesten». Lysene skal normalt tennes om kvelden, ved mørkets frembrudd. På fredager tennes de imidlertid før sabbaten begynner ved solnedgang, fordi man ikke skal tenne lys eller ild på sabbaten. Den første kvelden i høytiden tennes det ett lys, neste kveld to lys, tredje kveld tre lys og så videre frem til alle lysene tendes den åttende kveld da alle åtte lysene tennes. Hanukka-lysene er til velsignelse, pynt og glede, men man har ikke lov å bruke dem til andre praktiske formål, som å lyse opp et rom, eller å tenne andre lys. Derfor har de fleste moderne menoraher en niende arm der det settes et lys til praktisk bruk. Det lyset kalles for «shamash» (שׁמשׁsol). Når man tenner lysene, leser man en velsignelse og så synger man hanukkasanger, først og fremst sangene «Hanerut halalu» (הנרת הללוlysene lovsynger) og «Maoz Tzur» (מעוז צורDen sterke klippe)."

Ingen kommentarer: