onsdag, november 13, 2013

Romerkirken, avlat og 'Troens år'

Et av de store stridsspørsmålene i forbindelse med Reformasjonen handlet om avlatshandelen. Kunne man kjøpe eller få syndernes forlatelse? Luther forkynte at syndernes forlatelse fikk man del i ene og alene på grunn av Guds nåde, mens Romerkirken hadde gjort syndstilgivelse til en handelsvare son denne kirken hadde store inntekter av. Da Peterskirken skulle bygges i Rom, gav pave Julius II til å selge avlatsbrev til inntekt for kirkebyggingen.

I går hadde avisen Dagen et stort oppslag om Ulf Ekman og hans tilnærming til de historiske kirkene, og i særdeleshet til Den romersk-katolske. Av ulike årsaker søker enkelte evangelikale seg til den. Det er ikke uproblematisk. Ikke om man skal ta teologien og historien på ramme alvor. Og det bør man.

Hva med avlaten - finnes den fremdeles i 2013?

I høyeste grad. Den forrige paven, Benedikt XVI, utropte det han kalte 'Troens år'. Det skjedde i forbindelse med markeringen av 50 års dagen for åpningen av Det 2.Vatikankonsil  og begynte 11.oktober 2012 og avsluttes nå i denne måned, nærmere bestemt den 24.november.

I anledning dette 'Troens år' har paven bevilget en særskilt avlat, som man man få del i, hvis den troende oppfyller Den romersk-katolske kirkes særskilt foreskrevne betingelser. Hvis man som katolikk ønsker å forkorte tiden i skjærsilden, skal man så følge de anvisninger, som Romerkirken har fastlagt globalt og nasjonalt.

La oss se litt nærmere på dette:

I følge den katolske dogmatikken er det slik at om man begår alvorlige synder så vil det få konsekvenser. Det innebærer en straff som avsones i skjærsilden. Skjærsilden er i følge katolikkene en tilstand den frelste befinner seg i etter at man er død, og før man kommer til himmelen. For å oppnå avlat må man utføre bestemte botshandlinger. I 'Troens år' kan det skje på følgende måte:

1) Ved å delta i minst tre prekener eller foredrag om Det andre Vatikankonsil eller Den katolske kirkes katekisme.

2) Ved å valfarte til de romerske hovedbasilikaer eller en av katakombene og der delta i en liturgi eller i det minste tilbringe en passende tid i andakt.

3) Ved på en dag i løpet av 'Troens år' besøke et sted, hvor man ble døpt og der fornye ens dåpsløfte.

En eller alle disse tingene vil altså føre til at man får avkortet oppholdet i skjærsilden. Men man får ikke dette automatisk om man gjør disse tingene, man må samtidig angre sine synder.

I følge Kristeligt Dagblad har biskop Czeslaw Kozon pekt ut flere kirker landet over, hvor avlaten kan oppnås kombinert med deltagelse i pilegrimsvandringer til Åsebakken og Øm. Jeg regner med at man i Norge har gjort det samme, uten at jeg har funnet dette på nettsiden til Den katolske kirken.

Hva sier så Guds ord?

'Men dersom vi bekjenner våre synder, er han trofast og rettferdig, så han tilgir oss syndene og renser oss fra all urett'. (1.Joh 1,9)  'Men dersom vi vandrer i lyset, slik han selv er i lyset. da har vi fellesskap med hverandre, og blodet fra Jesus, hans Sønn, renser oss for all synd'. (1.Joh 1,7)

Det er kun Jesus og Hans blod som renser oss fra synd. Vi kan ikke gjøre noe for å endre dette faktum. Jesu Kristi blod gir oss syndernes forlatelse, og utsletter også syndens konsekvenser hva det evige liv angår.

Generalvikaren for Den katolske kirke, Lars Messerschmidt (bildet) uttaler til Kristeligt Dagblad: '"For at forstå aflad må man indse, at synd har konsekvenser. Syndstilgivelse genopretter forholdet til Gud og mennesker, men udsletter ikke alle konsekvenserne,"

Foto: Katolsk Orientering

Ingen kommentarer: