tirsdag, november 26, 2013

De dramatiske dagene i november 1933, del 3

Her følger del tre av den dramatiske historien om nazistenes storming av Rhön Bruderhof (bildet), som skjedde for ganske nøyaktig 80 år siden:

Etter at den anabaptistiske kommuniteten var ransaket i forbindelse med nazi-raidet, ble den nøye overvåket. En skoleinspektør fra Fulda-distriktet, som tidligere hadde vært positivt innstilt overfor Bruderhof-bevegelsen, kom nå på besøk for å se om barna i kommuniteten hadde blitt opplært til å bli gode patrioter. Det ble forventet at barna skulle synge sanger til Hitlers ære for ham, blant annet den velkjente 'Horst Wesselsangen'.  Naturligvis kunne ingen av barna slike sanger, og dermed ble heller ikke skoleundervisningen som ble gitt i Rhön Bruderhof godkjent.

Skolen ble stengt. Etter jul skulle så skolen få en nazistisk lærer. Dessuten ble det bestemt at de barna og ungdommene, hvis foreldre ikke levde i kommuniteten, skulle tas fra dem.

'Vi måtte derfor handle raskt for å få dem ut fra Tyskland', skriver Emmy Arnold i sin memoarbok.

De forsøkte først å få dem flyttet til Sveits. Pass måtte skaffes, men da måtte deres pårørende gi sin tillatelse og trolig også hjelpe til med flyttingen, for noen offentlige papirer kunne ikke kommuniteten få tak på i Fulda, på grunn av at de nå var under overvåkning. Distriktsadministratoren var nemlig blitt erstattet med en glødende nazist.

Kommuniteten skulle ikke lykkes med dette. I tillegg til disse utfordringene opplevde også kommuniteten i Rhön store økonomiske utfordringer. For det første fikk de beskjed om at avbetalingslånet på huset på 15.000 mark - som de hadde fått låne over en 20 års periode - var forfalt, og måtte betales tilbake innen 14 dager. Kommuniteten fikk heller ikke selge sine produkter eller bøkene de publiserte. Den statlige støtten kommuniterten hadde fått for å ta seg av de fattige barna opphørte også med øyeblikkelig virkning.

Midt oppe i alt dette skulle 180 personer ha mat.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: