søndag, september 28, 2014

Relanserer ideen om vennskapsmenigheter i Øst-Europa

Svensk pinsebevegelse relanserer tanken om vennskapsmenigheter. Også i andre kirkesamfunn samtaler man om det samme.

Bakgrunnen er den dramatiske situasjonen evangelikale kristne nå opplever i det østlige Ukraina.

Det var på begynnelsen av 1970-1980-tallet at tanken om vennskapsmenigheter ble lansert. Da ble viktige kontakter knyttet, bak det daværende Jernteppet. Etter Sovjetunionens fall - på 1990-tallet - ble disse kontakten utviklet ytterligere, og mange av menighetene i de landene som hadde opplevd det kommunistiske diktaturet, fikk besøk og del i hjelpesendinger. Dette fikk stor betydning for mange menigheter. Et konkret eksempel på dette:

Bildet over er fra innvielsen av en pinsemenighet i Lugansk i Ukraina i november 2014. Kirken er bygget med midler fra Sverige. Den har hatt stor betydning nå mens kamphandlingene har pågått i området.

I går - lørdag 27. september - ble det holdt en strategisk konferanse i Mullsjö pingstkyrka med tema: Vennskapsmenigheter. Konferansen ble arrangert av den svenske pinsebevegelsen i samarbeide med misjonsorganisasjonen Ljus i Öster, Nordens eldste østmisjonsorganisasjon.

Arrangørene har merket at det er økt interesse for slike vennskapsmenigheter i Sverige. De som driver arbeid i Øst-Europa merker at det tetter seg til flere steder. Ikke bare i Ukraina, men også i Sentral-Asia, hvor kristne blir utsatt for hard og systematisk forfølgelse.

Men pinsevennene er ikke alene om dette:

Equmeniakyrkan har dette på sakskartet. I den sammenhengen er spørsmålet om vennskapsmenigheter et viktig spørsmål. Mange forsamlinger i dette kirkesamfunnet - som er den nye sammenslutningen av Svenska Baptistsamfundet, Missionskyrkan og Metodistkyrkan - har vennskapsmenigheter ikke bare i Øst-Europa, men også i Afrika og Latin-Amerika.

Hva som skjer her i Norge, vet jeg ikke. Men spørsmålet om vennskapsmenigheter i Russland og Ukraina er ikke mindre viktig her. Det er mange ting som tyder på at evangelikale kristne kan få det like vanskelig som under Sovjettiden.

Her er en link til et nyhetsoppslag i den amerikanske TV-kanalen CBN, som viser samrøret mellom de russiske separatistene og Den russisk-ortodokse kirke. Det er tydelig at evangelikale kristne er målet for mye av terroren:

http://stories.cbn.com/ukraine-protestants-target-russian-orthodox-jihad

Foto: Ljus i Öster.

Ingen kommentarer: