søndag, juli 17, 2022

Ny rapport slår fast at 11 land står overfor matkrise


Internationalt (MNN) - Elleve land over hele Afrika, Midtøsten, Asia og Europa står overfor en økt risiko for matmangel i løpet av de neste årene. Den russiske invasjonen av Ukraina satte en stopper for hveteimporten til flere av disse landene.

Disse nasjonene risikerer også økt uro etter hvert som matkrisen øker. De 11 landene som er navngitt i Allianz-rapporten er Algerie, Bosnia, Hercegovina, Egypt, Jordan, Libanon, Nigeria, Pakistan, Filippinene, Sri Lanka, Tunisia og Tyrkia.

KLIMAENDRINGER 

Nick Archer som arbeider for World Concern sier at klimaendringene også har påvirket global matproduksjon. "Det er definitivt bevis der ute på at ting er i endring. Selv i løpet av de siste par ukene har det vært en enorm hetebølge som har rammet Europa. Folk har mye bekymring rundt det og hvorfor det skjer."

"Selv her hvor jeg bor i Virginia, USA, ser vi noen fremmede, mer uvanlige værmønstre."

Østafrikansk tørke og hungersnød har blitt stadig verre i de siste årene. World Concern jobber i regionen og gir kosttilskudd til barn og de mest sårbare. Archer sier: "Akkurat nå gjennomfører vi disse programmene i Sør-Sudan og i Somalia. Faktisk hadde vi en annen forsendelse av dette produktet kalt Nutributter som ankom Sør-Sudan for bare et par dager siden. ”

Mer enn katastrofehjelp hjelper World concern samfunn å bygge motstandskraft mot tørke og hungersnød. Archer sier: "Et av begrepene vi snakker om nå er 'klimatilpasning'. Hvordan hjelper vi lokalsamfunn med å tilpasse seg?"

En av World Concerns metoder er å gi rent vann. Archer sier: "I stedet for at bekker og brønner tørker ut, prøver vi å skape større bærekraft som både hjelper mennesker, men også hjelper dyrene deres. Jeg tror det er en ting som folk ikke alltid forstår, nemlig at dyrene er deres levebrød. ”

HVORDAN BE

Hvordan kan kristne samhandle med et så overveldende behov? Det er mer enn å gi, sier Archer. «Len deg inn i problemet og si: Herre, hva trenger jeg å lære av dette? Er det et svar du trenger fra meg?"

Biledtekst:

Bildet viser døde dyr under en østafrikansk tørke i 2011. (Foto med tillatelse fra Oxfam East Africa, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons)

- Kevin Zeller/Mission Network News/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen 

Ingen kommentarer: