søndag, juli 24, 2022

Svært alarmerende: Russland stenger kontoret til Jewish Agency!


Det som skjer i Russland for øyeblikket er svært alarmerende. Det kommer likevel ikke overraskende på de som har bedt for jødenes situasjon i landet over lang tid, og følger med på det som skjer: Nå har russiske myndigheter bedt Jewish Agency om å forlate Russland og har stengt deres kontorer. Dette skjedde torsdag denne uken, 21.juli 2022. Mye tyder på at 'fiskernes tid' er over og at 'jegerne' nå tar over. Dette siste sikter til ordene fra profeten Jeremia 16,16: "Se, jeg sender bud etter mange fiskere, sier Herren, og de skal fiske dem. Deretter sender jeg bud etter mange jegere, og de skal jage dem bort fra hvert fjell og fra hver haug og fra bergkløftene." Jewish Agency, som ble grunnlagt i 1929, arbeider for å hjelpe jøder i diasporaen til å gjøre Aliyah til hjemlandet.

Stegningen av kontoret til Jewish agency kommer midt i en økende spenning mellom Russland og Israel om Israels svar på Russlands krig mot Ukraina, og ettersom Russland forsøker å styrke båndene med Iran.

Nedleggelsen av det jødiske byråets lokale kontorer betyr at russere ikke lenger vil kunne søke om statsborgerskap i Israel fra Russland, noe som vekker minner om da russiske jøder ikke fikk lov til å reise under kommunismen. Det betyr også at innsatsen for å fremme emigrasjon til Israel og samfunnsbyggende aktiviteter som tilbys av Jewish Agency i Russland, vil bli begrenset.

Det jødiske byråets ansatte i Russland må forlate landet innen 28. juli, ifølge en rapport fra RBC, et russisk nyhetsbyrå, som ikke ga noen grunn for ordren. 

Forverrede forhold mellom Israel og Russland betyr at et slikt grep ikke var utenkelig. Denne uken reiste Russlands president Vladimir Putin til Iran for å møte Ali Khamenei, landets øverste leder og en svoren fiende av Israel. 

"Nylige holdninger tatt av Russlands president mot sionistene er prisverdige," tvitret Khamenei like etter møtet deres, uten å spesifisere hvilke handlinger han refererte til.

Møtet fant sted mens rapporter ble avdekket om at russiske tjenestemenn privat har sagt at Yair Lapids nylige utnevnelse som statsminister i Israel «skaper spesielle vanskeligheter» i landenes forhold. Lapid var en kraftigere kritiker av Russland enn sin forgjenger, Naftali Bennett, etter at Putin sendte hæren sin for å invadere Ukraina.

Russlands ambassade i Tel Aviv har angivelig formidlet Moskvas "skuffelse" med Israel for å ha stemt sammen med flertallet av FNs generalforsamling i mars for å vedta en resolusjon som fordømmer Russlands invasjon av Ukraina.

I første halvdel av 2022 reiste minst 16 598 mennesker aliyah fra Russland – mer enn det dobbelte av de 7 711 som kom i løpet av hele 2021. Mange nykommere dro på grunn av krigen, som innledet en bølge av nasjonalisme og nye begrensninger på ytringsfriheten i et land som allerede blir ansett som et diktatur.

Mer enn noensinne tidligere er dette en tid for å be for de gjennværende jødene i Russland. Be om at de må gjøre Aliyah så snart som mulig, før muligheten til å komme seg ut av Russland stenges for godt.

Bildet viser inngangspaartiet til kontoret til Jewish Agency i Moskva.

Ingen kommentarer: