torsdag, juli 28, 2022

Profetisk: Nå reiser de russiske jødene hjem til Israel


 "Det jødiske samfunnet i Russland slik vi kjente det ved begynnelsen av 2022 vil aldri bli det samme," sa en seniorleder for det russisk-jødiske samfunnet denne uken fra et sted i Israel. «Den er så skjør; og bokstavelig talt smuldrer fra hverandre."

Denne lederen kan ikke snakke offentlig. Han frykter bokstavelig talt for livet sitt, siden han har til hensikt å returnere til Russland i fremtiden og derfor ikke kan uttale seg mot krigen, som han mener er en av de mest forferdelige handlingene i det 21. århundre.

Ifølge nyere estimater er det 150 000 jøder i Russlands «kjerne-jødiske befolkning», men mer enn en halv million har rett til å motta israelsk statsborgerskap i henhold til loven om retur. En senior russisk jødisk leder de siste 30 årene sa at mellom 60 og 70 prosent av medlemmene i samfunnet hun tilhører har forlatt eller har til hensikt å forlate Russland.

"De i samfunnet som er rike, minst 95 prosent av dem, har allerede forlatt Russland de siste årene siden krigen i 2014," sa hun i en Zoom-samtale fra et ukjent vesteuropeisk sted. «Blant de unge jødene har mer enn 80 prosent allerede reist. Det var en utvandring av mennesker i det høyteknologiske feltet. Jeg har forlatt Russland fordi mange personer i samfunnet vårt antydet at det ikke var trygt for meg å bli der lenger.»

Lederen mener at vi lever i historisk tid, og sa at hun ønsker å være på riktig side av historien.

"Våre barn og barnebarn vil spørre: 'Hva gjorde du under den russisk-ukrainske krigen?" sa hun. «For det andre var det press fra myndighetene som går ut på at lederne for alle jødiske samfunn og institusjoner skal tale til fordel for krigen og Russlands president Vladimir Putin. Vi var ikke forberedt på å gjøre det.»

En kilde forteller: "Alle de unge profesjonelle har forlatt Russland, det er en enorm migrasjon av høyteknologiske ansatte til andre land i enorme antall. Hvis du drar til Dubai vil du høre mer russisk enn i Russland»,

Alle lederne for jødiske samfunn og organisasjoner i Russland som er kontaktet de siste ukene, er enige om at landet deres sakte vender tilbake til det historiske Sovjetunionen. «Det er ikke en stor sak å stenge portene til landet», sa en. «Det er ingen fly til Vesten og Europa lenger, så du trenger bare å kansellere noen få fly, og det er det.»

Alex, en seniorleder i Russlands religiøse jødiske samfunn, forklarte hvorfor han flyktet fra landet, selv om han ikke hadde planlagt å gjøre det opprinnelig.

"Medlemmer av samfunnet vårt fortalte meg at det var farlig for meg å bli," sa Alex. "Jeg ønsket ikke å dra dramatisk fordi jeg har et stort ansvar overfor mine menigheter. På den annen side dro jeg etter at folk jeg stoler på fortalte meg at jeg måtte dra.»

Et medlem av Moskvas jødiske samfunn bemerket at "det er mange jødiske familier som er i en forferdelig økonomisk situasjon. Mange mennesker fra samfunnet vårt var representanter for utenlandske selskaper eller banker. De våknet en morgen og skjønte at de ikke hadde noe.»

En representant for en av russisk jødedoms mange veldedige organisasjoner sa at før krigen ville rundt 800 familier regelmessig motta bistand med penger og mat, «men nå må vi hjelpe minst 3200 familier».

Selv om mange av de store kjedene og butikkene har stengt på grunn av de internasjonale sanksjonene mot Russland, forblir de jødiske butikkene og restaurantene åpne.

"Alle de jødiske institusjonene er åpne, og de jødiske skolene har maksimal kapasitet," sa en av samfunnslederne, som hevdet at situasjonen i jødiske skoler i 2022 er lik det som skjedde på 1990-tallet.

"Da vi åpnet de jødiske skolene, ble ikke barna som var elever i begynnelsen av året, nødvendigvis til slutten av året," sa hun. "Og da, akkurat som i dag, er det en venteliste, så når en familie gjør aliyah, kan vi tilby andre å bli med på skolen.»

Det er hundrevis av synagoger, jødiske organisasjoner og samfunn over hele Russland. Bare i Moskva er det rundt 40 steder for tilbedelse og mer enn 10 kosherrestauranter. Selv om alle de jødiske institusjonene er åpne, har sanksjonene og det økonomiske krakket også påvirket mange av de jødiske organisasjonene. «Det går rykter om en stor jødisk organisasjon som måtte kutte alles lønn med 50 prosent», hevdet en av kildene.

På spørsmål om de ser seg selv komme tilbake til Russland, var de jødiske lederne som ble kontaktet ikke positive.

"Jeg har investert mer enn 30 år av livet mitt i vårt jødiske samfunn og skoler i Russland, men jeg kan bare se meg selv komme tilbake hvis det er en annen president," sa en. "Uansett hva som skjer med denne krigen, Det jødiske samfunnet i Russland vil ikke være det samme samfunnet det var. Det faller bokstavelig talt fra hverandre. Samfunnet vårt kan delvis overleve, men det vil bli betydelig mindre.»

(Utdrag av en artikkel publisert i The Jerusalem Post 12.mai 2022/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: