tirsdag, juli 26, 2022

Russlands krigføring fører til at flere jøder gjør aliyah

Russlands politikk og dets krig med Ukraina oppfordrer flere russiske jøder til å gjøre aliyah enn det jødiske byråets innsats, sa Moskvas tidligere sjefrabbiner og den nåværende presidenten for konferansen for europeiske rabbiner (CER) rabbiner Pinchas Goldschmidt (bildet) mandag som svar på Russlands beslutning om å stenge. ned aktivitetene til det jødiske byrået i Russland.

Det er nettutgaven til The Jerusalem Post som skriver dette i dag. 

"Hvis Russland ønsker å stoppe hjerneflukten og flukten til sine beste borgere til utlandet, er det en veldig enkel måte å gjøre det på: Stopp krigen umiddelbart," sier Goldschmidt.

Goldschmidt, som forlot Russland etter invasjonen av Ukraina, avsluttet nylig sin periode etter 30 år som overrabbiner.

Som jeg tidligere har skrevet på bloggen min rapporterte Jewish Telegraphic Agency for to uker siden at styret i Moscow Jewish Religious Society stemte for å støtte en kontraktsforlengelse for Goldschmidt, selv om han hadde vært i Israel en stund. Men RBC, en russisk nyhetsorganisasjon, rapporterte at gruppen, som representerer Goldschmidts kongregasjon og kontor, sa at han ikke lenger hadde en rolle der.

"Kontrakten er avsluttet... Det er ikke snakk om etterfølgere, kanskje det ikke vil være noen," sa Olga Yessaulova, en talsperson for gruppen, til RBC. Hun sa at Goldschmidt ikke hadde fått sparken.

Goldschmidt forlot Russland i mars, to uker etter utbruddet av Russlands invasjon av Ukraina. Hans svigerdatter, journalisten Avital Chizhik-Goldschmidt, sa nylig at Goldschmidt hadde blitt presset til å støtte krigen offentlig, men hadde avslått å gjøre det.

Chizhik-Goldschmidt forklarte at svigerfamilien hennes "fløy til Ungarn to uker etter den russiske invasjonen av Ukraina. De er nå i eksil fra samfunnet de elsket, bygde og oppdro barna sine i, over 33 år." Hun avslørte at "han ble gjenvalgt i dag av MEPO-fellesskapet."

Til The Jerusalem Post sier hun: "smerten og frykten i familien vår de siste månedene er ubeskrivelig. Lydene fra Moscow Choral Synagogue ringer i ørene våre ... Jeg vil aldri glemme forlovelsen vår der i 2014, og at vi tok med barna våre dit, på Shavuot 2018."

Ingen kommentarer: