fredag, juli 29, 2022

En samfunnskritisk profetisk røst har stilnet - hvem tar opp arven


Teolog, sosial aktivist, pasifist, anabaptist, og grunnlegger av tenketanken 'Evangelicals for Social Action', som søker å utvikle bibelske løsninger på sosiale og økonomiske problemer gjennom inkuberende programmer som opererer i skjæringspunktet mellom tro og sosial rettferdighet. Merkelappene er mange når man skal beskrive Ron Sider (bildet) som døde natt til onsdag av hjertestans. Ron Sider er kanskje mest kjent for sin banebrytende bok med den provoserende tittelen, som i norsk oversettelse blir: "Rike kristne i hungerens tid'. Dessverre har ingen norske forlag våget seg på noen oversettelse, selv om norske kristne absolutt burde ha lest den! Selv ble jeg introdusert for Ron Sider gjennnom Harry Månsus, som på så mange måter er hele Nordens Ron Sider!

Sider var innlagt på sykehus , for behandling for enkelte pågående helsetilstander da han fikk hjertestans. Han etterlater seg kona Arbutus, de tre barna deres og deres familier. Han ble 82 år.

Her er et minneord, jeg har oversatt, skrevet av Nikki Toyjama-Szeto, direktør for 'Evangelicals for Social Action':

"Ron var en god lytter. For en som underviste mange, som skrev mye og som ledet godt, var han en ekstraordinær lytter. Han hadde sterke overbevisninger og begrunnede standpunkter, men han var mykhjertet når det gjaldt å engasjere seg i ideer som var forskjellige fra hans egne – han stilte spørsmål, var alltid nysgjerrig og alltid lærende, og lyttet med åpent hjerte og sinn.

Han var en mann hvis overbevisende visjon for rettferdighet rørte hjerter og sjeler og en pasifist som kalte oss til å jakte på fred med samme glød som de som drev vold. I sin enormt virkningsfulle bok 'Rich Christians in an Age of Hunger' utfordret han kirken til å tenke bredere på vår kristne tro, ta hensyn til de sårbare, og introduserte oss for ideen om den graderte tienden, der større inntekt ikke førte til større personlig rikdom, men til en større kapasitet til å gi. Han eksemplifiserte radikal kristen raushet.

Dr. Siders ord og spørsmål formet Chicago-erklæringen for evangelisk sosial bekymring, som ble et berøringspunkt for en bevegelse som Evangelicals for Social Action (ESA) ble født ut av. I 2020 ble ESA Christians for Social Action grunnlagt og fortsetter som et nettverk av mennesker og kirker som er forpliktet til å sette denne erklæringen i hånden. Han debatterte med Jerry Falwell og kjempet for hvordan kristen tro i det offentlige rom ser ut. Han var med på å lansere 'Evangelical Environmental Network'. Han elsket å undervise studenter ved Palmer Seminary/Eastern University; lenge etter pensjonisttilværelsen beholdt han fortsatt fotfeste på campus. Han jobbet sammen med andre i grunnleggelsen av 'Christian Churches Together' og ble invitert til å være en del av det første fellesskapet til Infemit (et globalt nettverk av kristne teologer og utøvere). Når jeg reiser i USA og i utlandet, nevner folk konsekvent Rons arbeid, hans forfatterskap eller en tale han holdt. Han hadde en ydmyk holdning som ga rom for mangfoldet av globale stemmer til å ta ledelsen. Dette var en gjestfrihet så dyp og så uvanlig, og vi drar alle nytte av det i dag.

Ron jobbet med selvbiografien sin, og med noen måneders mellomrom delte han et lite glimt av historien som utspant seg. Han var ikke redd for døden, sikker på at en enda bedre historie ventet ham. Jeg er trist for at han ikke lenger er med oss, men djupt takknemlig for måtene Gud arbeidet gjennom Ron.

Vi i 'Christians for Social Action' føler tapet av denne ydmyke, snille og profetiske mannen. Når den første overraskelsen har pasert, er vi djupt takknemlige for de store og små måtene Ron vitnet om Guds hjerte, og hvordan han alltid viste oss et mer fullstendig bilde av hva det vil si å følge Jesus."

Ingen kommentarer: