lørdag, juli 30, 2022

Demonstranter stormet det irakiske parlamentet

Irak (MNN) — Det har vært en kaotisk uke for Irak.

Onsdag stormet demonstranter det irakiske parlamentet i Bagdad. Hundrevis presset seg inn i bygningen og viftet med flagg til støtte for den mektige sjia-lederen Muqtada al-Sadr. De dro først etter at al-Sadr ba dem gjøre det over Twitter.

Ni måneder etter valget i 2021 har irakiske politikere ikke vært i stand til å danne en regjering. Samuel, som arbeider for 'Redemptive Stories' forteller: "Irak er så fragmentert, spesielt akkurat nå, på grunn av den politiske ustabiliteten så vel som bare sosial ustabilitet."

I mellomtiden er spenningen mellom Irak og Tyrkia fortsatt høy. 20. juli drepte artilleriild fem irakiske turister på et feriested i Kurdistan, nær den tyrkiske grensen.

Angrepet var ment å være rettet mot PKK (Kurdistan Worker's Party), som Tyrkia anser som en terrororganisasjon. PKK kjemper mot Tyrkia for uavhengighet i kurdiske områder. Samuel sier: «De har ofte styrker som gjemmer seg i Kurdistan. Og Tyrkia siktet mot en av dem. Tilsynelatende gikk målrettingen galt, og de rammet et befolket område.»

Samuel forteller at disse inngrepene skjer regelmessig. «Det er droneangrep, men også rakettangrep. Disse skjer på en ukentlig basis, eller kanskje to ganger i uken. Men dette var et av de første angrepene som faktisk forårsaket sivile tap."

"Så det er protester over hele Kurdistan og helt ned til Bagdad."

Denne regionen har et kristent fellesskap som alltid søker å engasjere seg i sine naboer. Be Gud om å gi dem en stemme i løpet av denne tiden. Samuel forteller: «Be om at de også kan være et lys for sine kurdiske brødre og søstre som har lidd store tap. De har også kontinuerlig møtt traumer som en forfulgt minoritetsgruppe innenfor Iraks kontekst.»

Billedtekst: Bildet viser shows Muqtada al-Sadr in 2019. (Photo courtesy of Khamenei.ir, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons)

- Kevin Zeller/Mission Service Network/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: