mandag, mars 21, 2022

Estlands ortodokse overhode i opposisjon til patriark Kirill


Patriark Kirill, overhode for Den russisk-ortodokse kirke, som har gitt sin uforbeholdne støtte til Russlands invasjon av Ukraina møter nå motstand fra egne rekker. Lederen av den russisk-ortodokse kirke i Estland (Moskva-patriarkatet) Metropolit Yevgenij (bildet) har signert en uttalelse som fordømmer Russlands invasjon av Ukraina. Uttalelsen er signert av ledere av det estiske kirkerådet (Eesti Kirikute Nõukogu) medlemskirker, inkludert noen som finnes i selve Ukraina.

Uttalelsen lyder at: "Vi er vitne til en forferdelig utvikling på slagmarken i Ukraina. Tusenvis har omkommet, inkludert uskyldige barn, tenåringer, eldre. Titusenvis har blitt såret. Hundretusener har blitt hjemløse eller i nød på grunn av frykt, kulde, sult og tørste og dårlig helse. Millioner har blitt tvunget til å flykte."

Videre heter det:

«Som ledere av Estlands største kirker, fordømmer vi bombingen av humanitære steder, inkludert kirker, og trusselen mot sivile». Underskriverne har lovet praktisk bistand, mat og husly til krigsflyktninger, og til alle som trenger det. det, uavhengig av deres religiøse tro.

Metropolit Yevgenij har vært leder for den estiske ortodokse kirken i Moskva-patriarkatet siden 2018.

Kirken har et medlemstall på godt over 100 000 i Estland og står, som navnet antyder, under jurisdiksjonen til patriarkatet i Moskva, ledet av patriark Kirill.

Andre underskrivere av uttalelsen inkluderer de estiske evangelisk-lutherske kirkenes (EELK) erkebiskop Urmas Viilma, Metropolitan Stephanos fra den estiske apostoliske ortodokse kirke – en del av patriarkatet i Konstantinopel – og leder av metodistkirken i Estland, Andres Ploompuu.

Ingen kommentarer: