torsdag, mars 10, 2022

Russland bomber barnesykehus - kaos og redsel for funksjonshemmede barn på flukt


 I følge det statlige israelske nyhetsbyrået '7 Israel National News' bombet Russland et barnesykehus med en fødeavdeling  i Mariupol, Ukraina onsdag.  Byens 400 000 innbyggere har for øyeblikket ingen mulighet til å forlate byen, som er omringet av russiske soldater. Det statlige israelske nyhetsbåret siterer Fox News. Leger uten grenser karakteriserer situasjonen i Mariupol som 'en humanitær katastrofe'. 

Ukraina anklaget Russland for å ha brutt en gjensidig våpenhvileavtale slik at sivile i havnebyen ikke skulle være i stand til å evakuere.

Det skal ha vært et russisk luftangrep som ødela barnesykehuset, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy sa i en videotale onsdag at kvinner og barn var fanget i restene av bygningen. Antall døde og skadde er ukjent, melder ABC News. Blant de døde skal det være mange barn og kvinner som skulle føde.

BBC-journalisten Fargal Keane, som for tiden befinner seg i Lviv, forteller om en særdeles vanskelig situasjon for Ukrainas mange funksjonshemmede barn. 'Det er kaos, omveltning og utmattelse blant disse barna,' skriver han i en nylig publisert artikkel, som jeg har oversatt deler av: 

"De hadde reist i tretti timer allerede. Mange timer lå foran dem. Bussen til den polske grensen var en kapsel av utmattelse, sorg og øm nåde. Omsorgspersoner klemte de redde barna og hvisket beroligende lyder. Det var ikke en tid eller et sted for ord. Det var ingen som kunne ha forklart galskapen som oppslukte disse barnas verden fra Kharkivs Hippokrates omsorgssenter. De var mellom ett og tre år og alle var funksjonshemmede, med alvorlige medisinske tilstander.

Før bussen hadde de tatt toget over landet fra øst til vest, og før toget en reise i biler gjennom det krigsrammede Kharkiv. Rester fra raketter og bomber falt ned like ved og støyen utløste skrekk hos barna. Inngangen til stasjonen var deres første tur utenfor et tilfluktsrom siden den russiske invasjonen begynte.

Byen Kharkiv ligger bare 54 kilometer fra den russiske grensen og var et av de første stedene som ble et mål for invasjonen. Hundretusenvis av innbyggerne har siden flyktet til nabolandene, de fleste til Polen. En av de unge pleierne på bussen, Iryna Miroshnichenko, sier at da bombardementet begynte, måtte personalet ta en hastebeslutning: gjemme seg i kjelleren til senteret eller å prøve å dra umiddelbart. Uansett risikerte de død eller alvorlig skade.

Det var et pinefullt dilemma for mennesker som aldri hadde kjent krig og for hvem omsorgen for barna er noe sånt som et hellig ansvar. Det kan sees i den mildhet de behandler ungene med.

"Det er veldig beklagelig. Det er virkelig, virkelig ille. Vi blir bombet fra morgen til kveld. Vi har vært i tilfluktsrommet hele denne tiden. Vi var der med alle barna, alle gjemte seg," sa Iryna .

Lederen for senteret, Valentyna Shlyahova, gikk frem og tilbake gjennom den overfylte bussen for å berolige barn og oppmuntre de ansatte. Hun har en funksjonshemmet datter som allerede er evakuert i sikkerhet. En annen eldre datter og hennes familie har også forlatt Kharkiv. De er alle blant de 1,5 millioner menneskene som ble tvunget ut av hjemmene sine av president Putins beslutning om å invadere Ukraina.

Valentyna gestikulerte mot et par barn som gråt nådeløst.

"Vi er slitne selv og barna er slitne. Hører du hvordan barna oppfører seg? De vil også ha ro, stillhet, hygge og varme," sa hun.

Unicef anslår at 7,5 millioner barn i Ukraina er i fare fra konflikten og trenger akutt hjelp. Beskytningen har rammet sykehus, begrenset arbeidet til nødetatene og skaper en stor bølge av traumer blant de unge. En halv million barn har flyktet fra Ukraina med familiene sine.

For en uke siden ba Unicefs administrerende direktør, Catherine Russell, om respekt for krigens lover for å beskytte barn."

Ingen kommentarer: