onsdag, mars 16, 2022

Fader Georgi (90) rakrygget russisk-ortodoks prest taler Putin midt imot


Jeg gledet meg over å lese om min gode venn, fader Georgi Edelstein i Klassekampen i går, i Eivor A. Oftestads velskrevne artikkel om 'De væpnede styrkers katedral'. Mens patriarken av Moskva legitimerer Putins nasjonale visjon reiser en dissident en kirke fra ruinene på landsbygda i Karabanov! Dissidenten er fader Georgi. Han har vært gjest i vårt hjem, og jeg har møtt ham flere ganger. I mitt eie har jeg en bønnebok som han har signert. Fader Georgi, som nå er blitt 90 år gammel, har alltid vært en rebell, og er det fremdeles i sin høye alder. Den uredde russisk-ortodokse presten taler patriark Kirill midt imot.

Fader Georgi Edelstein ble født i Kyiv i 1932, i en polsk-jødisk familie. Han har studert i både St.Petersburg og Moskva, og ledet i sin tid avdelingen for utenlandske språk ved universitetet i Kostroma. Han kom til en levende tro på Jesus, og ble døpt i 1955. Tidlig på 1960-tallet kom han med i den ortodoke dissentermiljøet hvis ledende skikkelser og som nå har legendestatus, de ortodokse prestene Gleb Yakunin, Nikolai Eshliman og Alexander Men. I nærmere 20 ventet han på å bli prest, og ble så ordinert i 1979 i den russiske byen Kursk fra erkebiskop Chrysostom. Fader Georgi har vært en fremstående intelektuell blant prestene i den russisk-ortodoke kirken, og har skrevet flere bøker. Blant de mest kjente, her i norske titler er: 'Notater fra en landsbyprest' og 'Rett til sannheten'. Fader Georgi har kun tjenestegjort som prest på landsbygda - først i landsbyen Korovino i Belgorod-regionen, så i landsbyen Karabanovo i Kostroma. I Kostroma har han gjort en betydningsfull innsats for fangene i et fengsel. Hans eldste sønn, Julius, har emmigrert til Israel, hvor han har gjort en lynkarriere som politiker, og som helseminister.

Men det er som en prest med stor integritet jeg - og maange med meg - vil komme til å huske fader Georgi, og nå som kritiker av president Putins blodige invasjon av Ukraina. En mer rakrygget prest skal man lete lenge etter. 

Så tilbake til Eivor Oftedals artikkel, hvor hun blant annet skriver: 

"Allerede den 24.februar formulerte han (fader Georgi) og hans etterflger ved den lille kirken i Karabanovo, Ioann Burdin, en fordømmelse av den russiske invasjonen i Ukraina. Budskapet var klinkende klart. Putins invasjon av Ukraina er som Kain som slår sin bror Abel i hjel: 'Vi kan ikke brydd lukke øynene og kalle svart for hvitt, ondt for godt, og si at Abel sannsynligvis tok feil og provoserte sin eldre bror. Blodet til folket i Ukraina vil bli værende på hendene ikke bare til dem som styrer og soldatene som utfører ordre. Deres blod er på hendene til hver av oss som godkjenner denne militæroperasjonen eller rett og slett forblir stille.' Prestene Edelstein og Burdin skygger heller ikke unna for å snu Putins egen retorikk på hodet. Hos dem er det ikke Putin som kjemper mot nazistene, det er Putins invasjon som ligner nazistenes invasjon i 1939. Etter den nye loven som ble vedtatt i dumaen 3.mars for å hindre kritikk, ble Ivan Burdin arrestert for å diskreditere de væpnede styrkene og spre falsk informasjon. Han ble idømt 35.000 rubler, en månedslønn i bot. Siden arrestasjonen har hundrevis av sympatisører strømmet til landsbykirken hvor det vanligvis kom et titalls mennesker. Burdins sak har fått internasjonal oppmeksomhet og landsbykirken i Karabanovo ser ut til å bli et senter for kritikk mot Putin." 

Jeg kjenner på en stor glede over å kjenne en russisk ortodoks prest som fader Georgi og kunne kalles hans venn. La oss huske ham og fader Burdin i våre forbønner.

Foto: Alexander Soldatov

Ingen kommentarer: