torsdag, mars 10, 2022

Fra handling til overgivelse


Det er viktig for meg å innse at Jesus oppfyller sitt oppdrag ikke ved det han gjør, men ved det som blir gjort mot ham. Akkurat som med alle andre, er det meste av livet mitt bestemt av hva som blir gjort mot meg og er derfor lidenskap. Og fordi det meste av livet mitt er lidenskap, ting som blir gjort mot meg, er bare små deler av livet mitt bestemt av hva jeg tenker, sier eller gjør. Jeg er tilbøyelig til å protestere mot dette og å ønske at alt skal være handlingen fra meg. Men sannheten er at lidenskapen min er en mye større del av livet mitt enn handlingen min. Å ikke erkjenne dette er selvbedrag og å ikke omfavne lidenskapen min med kjærlighet er selvavvisning.

Det er gode nyheter å vite at Jesus er overgitt til lidenskapen, og gjennom sin lidenskap fullfører sin guddommelige oppgave på jorden. Det er gode nyheter for en verden som lidenskapelig søker etter helhet.

Jesu ord til Peter minner meg om at Jesu overgang fra handling til lidenskap også må være vår hvis vi vil følge hans vei. Han sier: «Da du var ung, tok du på deg ditt eget belte og gikk dit du ville; men når du blir gammel skal du strekke ut hendene dine, og noen andre skal ta et belte rundt deg og ta deg dit du helst ikke vil gå» (Joh 21:18).

- Henri Nouwen/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: