søndag, mars 13, 2022

Situasjonen i Mariupol er forferdelig - norsk evangelist deler russiske soldatsanger


 I snart to uker har befolkningen i den ukrainske havnebyen Mariupol vært innesperret og har gjemt seg for russiske artilleri- og luftangrep. Byen, med nesten en halv million innbyggere, har ikke elektrisitet og varme. Det er akutt mangel på mat, livsviktige medisiner og medisinsk utstyr. Russiske stridsvogner skyter mot boligblokker. Byen er fullstendig avskåret fra omverdenen. Frykten for epidemier er stor. Det var et utbrudd av kolera i Mariupol så sent som i 2011, så bakterien finnes i området allerede. Minst 1582 sivile skal være drept, i følge byrådet i Mariupol. Den canadiske avisen 'The Globe and Mail' skrev i går at tallet kan være så høyt som 10.000 døde. De døde gravlegges i massegraver. Situasjonen er forferdelig. Lidelsene enorme.

Flere medier har skrevet om den ukrainske helsearbeideren og moren Anastasia Erashova. Hun sitter med et barn vuggende på fanget, mens hun hulkegråter. Barnet sover. Hun er utrøstelig. To av hennes barn er døde. De er vergeløse offer for den brutale krigen.

Derfor er det både komplett uforståelig og opprørende at en norsk evangelist, som av og til taler i den lokale Frelsesarmeen, Gjermund Kvamme, og som er en av forgrunnsfigurene i antivaksinemotstanden her til lands og for Freedom Convoy, legger ut videoer med russiske soldatsanger, smykker profilbildet sitt på Facebook med det russiske flagg, og forsvarer Russlands blodige invasjon av Ukraina.  Han får støtte av flere andre kristne. Flere av dem er en del av konspirasjonsmiljøet, og forsvarer Russlands invasjon med at Vladimir Putin ødelegger det de kaller "The Deep State". 

Bildet av den lille gutten som tisser på en stridsvogn er ikke fra Ukraina, men får tjene som en illustrasjon på det mange av oss føler når det gjelder denne krigen og alle andre kriger: en krig er å blir jævelskap! Det finnes ikke noe heltemodig med den.

La oss fortsette å be om fred.

Ingen kommentarer: