søndag, mars 06, 2022

Mariupol er et humanitært katastrofeområde


Natt til 18.februar ble jeg vekket om natten av en stemme som sa: 'Be for Mariupol'. Det skjedde flere ganger den natten. Det var ikke tilfeldig. I dag er byen et krigshelvete. I følge byens ordfører Vadim Boitsjenko har byen, med sine 400.000 innbyggere, og som ligger øst i landet, vært uten strøm og dermed uten varme i fem lange døgn. 'Leger uten grenser' kaller situasjonen i Mariupol en humanitær katastrofe. Til BBC sier byens viseordfører, Sergeij Orlov, 'vi klarer ikke å samle alle likene fra gatene. Spør du hvor mange ofre vi har i denne krigen, er det eneste svaret: jeg vet ikke'. 

Ordføreren sier at det er svært vanskelig, for ikke å si helt umulig, å hente ut de døde på grunn av flyangrepene mot byen. De har vart i seks døgn. Til ukrainsk TV opplyser Boitsjenko at 'byen står i en veldig, veldig vanskelig beleiring. Det pågår harde artilleriangrep mot boligblokker, og fly har sluppet bomber i boligstrøk."

Mariupol mangler også vann og mat. Byen har mistet vannforsyningen og den russiske beleiringen stopper alle matleveranser.

I dag arbeides det med å få evakuert 200.000 sivile fra byen. Be om at dette arbeidet lykkes.

Dette skjer mens store folkemengder i St.Petersburg protesterer mot Putins krigføring i nabolandet Ukraina. Flere hundre skal være arrestert, blant dem barn. Facebook og Twitter er stengt ned i Russland, og vestlige journalister trues med å bli arrestert om de skriver eller kringkaster noe om krigen i Ukraina.

Ingen kommentarer: