torsdag, mars 17, 2022

Et exodus for jøder i Russland pågår nå - dramatisk endring i de jødiske samfunnene


På selveste markeringen av Purim offentliggjør The Jerusalem Post en artikkel skrevet av journalist Zvika Klein med tittelen: 'Exodus for russiske jøder - Kartet over europeisk jødedom i ferd med å endre seg dramatisk". Analysen har undertittelen: "Vi starter en ny etappe i Europa i 2022, som forhåpentligvis vil være positiv". Innholdet i denne analysen er så viktig for å forstå det som skjer nå, at jeg har valgt å oversette den til norsk. 

Zvika Klein skriver: "Krisen i regionen til FSU-landene, spesielt Ukraina og Russland, kan ha dramatiske effekter på størrelsen og typene av jødiske samfunn i Europa slik vi kjente det ved begynnelsen av 2022: ikke bare ukrainere flykter for livet, men også russiske jøder som er redde for et moderne «jernteppe» som var i kraft til 1991.

Jeg snakket med mange russiske jødiske ledere den siste uken, i samtaler ansikt-til-ansikt i nabolandene siden det er for farlig for dem å snakke om disse sensitive emnene gjennom vanlige kommunikasjonssystemer. Mange av dem er sikre på at de blir fulgt og avlyttet, redde for livet til familiene og vennene deres.

"Nitti prosent av de unge jødene i våre lokalsamfunn er enten ute av Russland eller ønsker å forlate," sa en av lederne for det russiske jødiske samfunnet denne uken i Polen. «De ser ingen fremtid i Russland. Det er trist siden vi har bygget fantastisk infrastruktur de siste 30 årene – og nå kan alt bli revet.»

En senior vesteuropeisk rabbiner som har dype bånd til FSU-samfunnene sa "Det jødiske samfunnet i Ukraina er ferdig. Ferdig. Det store spørsmålet er: vil det russiske jødiske samfunnet også falle fra hverandre? Slik det ser ut nå, er det en god sjanse for at minst 100 000 jøder vil forlate – om ikke flere.»

Hvis du spør en demograf hvor mange jøder som bor i Ukraina og i Russland, vil du få forskjellige svar. I følge prof. Sergio Della-Pergola, den erfarne jødiske verdensdemografen, er det omtrent 150 000 jøder i Russland og 43 000 i Ukraina. Disse tallene er det Della-Pergola kaller «kjernejødiske», men hvis vi sjekker hvem som er jøde i henhold til loven om retur, er det rundt 200 000 ukrainske jøder og rundt 400 000 russiske jøder.

Russiske jøder på bakken snakker gjentatte ganger om hvordan «livet deres har endret seg». Hvis du er pensjonist kan du fortsatt kjøpe mat i supermarkedet, men det er en grense i noen byer – mellom fem og 10 varer per person. Selv grunnleggende matvarer eller forsyninger blir et problem. De fleste butikker er stengt, og mange supermarkeder går tom for produkter fra land i den vestlige verden.

Det verste problemet, ifølge kilder, er mangelen på medisiner: bokstavelig talt innen 24 timer forsvant medisiner fra apotekene fordi det er statlige kontroller av prissettingen. Samtidig ønsker ikke privatmarkedet å selge medisinen til dagens verdi. I dag kan du bare få tak i medisin i Russland på det svarte markedet. Dette er store utfordringer.

Mange mennesker, spesielt i det jødiske samfunnet, snakker om behovet for psykologisk støtte. De har venner og familie i Ukraina, og forstår ikke hvorfor deres president, Vladimir Putin, angriper uskyldige sivile eller til og med bare invaderer Ukraina. De forstår det ikke – og de støtter det definitivt ikke.

UNGE MENNESKER som har vært en del av middelklassen i Russland har i mange tilfeller jobbet for internasjonale selskaper – men nå blir alt avskåret. "De fleste selskapene forlater Russland, så vi har allerede et veldig høyt nivå av arbeidsledighet i mange jødiske samfunn," sa en av de jødiske lederne. "Og dette er bare begynnelsen."                                                                                                                

En annen russisk jødisk leder sa at han var bekymret "fordi statusen vår i Russland kan være under tvil. Vi prøver å ikke snakke åpent om disse temaene fordi arbeidet vårt i Russland er viktig for det jødiske folk. Og vi vil gjerne fortsette arbeidet vårt."

Forutsetningen er at alt overvåkes, inkludert zoomanrop og ulike nettbaserte sosiale medieplattformer, og dermed er kommunikasjonen med omverdenen komplisert.

"Alt relatert til den nåværende situasjonen i Ukraina er absolutt ikke nevnt," sa en jødisk leder. "Vi ønsker å sikre sikkerheten til våre medlemmer på bakken. I dag er alle i Russland som sier ordet "krig" om Ukraina i store problemer. Dette er i bunn og grunn en forbrytelse."

Rubelen smuldret opp. Produkter i supermarkeder er for det meste fra Vesten. Og det er derfor prisene er i dollar. Prisene er dramatisk høyere.

En kilde som er nær det russiske jødiske samfunnet sa at det er mange medlemmer av samfunnet som har reist for godt til land i regionen eller til Israel.

«Mange har allerede flyktet til samfunnene rundt Russland: Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Estland, Latvia og andre land. Men så langt er de som forlater folk som har midler til å immigrere umiddelbart. Hvis de har visum for å reise til EU eller andre land, har de sannsynligvis allerede gjort det.»

Jødiske samfunnsledere erkjenner at antallet russiske jøder som forlater landet sannsynligvis øker. Det er allerede en stor bølge av jøder som forlater Russland for Israel, med nærmere 2000 som har gjort det de siste tre ukene.

"Det ser nå ut til at det jødiske kartet over Europa, i det minste over Øst-Europa, vil bli endret veldig mye i løpet av de neste årene," sa en høytstående jødisk organisasjonsfigur. «Mange jødiske samfunn er ivrige etter å ta imot flyktninger i Europa og rundt om i verden. Vi lever i historisk tid fra jødiske samfunns perspektiv, og denne perioden med entusiasme og tørst etter jødiskhet, som startet på 1990-tallet.»

Billedtekst: Ukrainske jøder finner tilflukt i Moldova. Foto: IOSIF SNEGOVIK

Ingen kommentarer: