mandag, mars 28, 2022

Russland har en uavhengig avis - Putin knebler demokratiet


SISTE: Denne artikkelen ble skrevet klokken 1230 i dag. Nå kl.1410 melder VG at Novaja Gazeta - Russlands eneste oposisjonelle avis - har måtte innstille sin virksomhet og publiseringen av avisen er satt på pause til etter at krigen i Ukraina er over. Russland har dermed ingen frie og uavhengige aviser mer.

Det gjør et sterkt inntrykk å lese den seks sider lange dokumentarartikkelen i lørdagens utgave av Klassekampen, hvor Ingrid Fadnes skriver om hvordan Russland tømmes for uavhengige journalister. Det finnes nå bare en eneste opposisjonsavis i hele det veldige russiske riket som ikke er helt kontrollert av Putin-regimet: Novaja Gazeta. Avisen er underlagt streng sensur, og 4.mars i år ble det vedtatt en lov i Russland hvor man kan bli straffet med absurde inntil 15 års fengsel for å spre 'falske nyheter' om det russiske militæret. Loven kommer på toppen av en rekke andre lover, som sakte, men sikkert har minimert ytringsrommet til både journalister, opposisjonelle og aktivister i Russland.

Det er straffbart å omtale den blodige russiske invasjonen av Ukraina, med sine grufulle tap av tusenvis av menneskeliv og massive ødeleggelsen av for eksempel storbyen Mariupol. Novaja Gazeta omgår dette med å publisere avisen med flere blanke sider med påskriften: "I andre tider ville disse sidene i Novaja Gazeta gitt detaljer om forløpet til Russlands 'spesielle militæroperasjon' på Ukrainas territorium ... Novaja Gazeta anser det ikke som mulig å dekke de tragiske hendelsene, utelukkende basert på detaljene fra Forsvarsdepartementet i Den russiske føderasjonen." 

Siden Novaja Gazeta ble grunnlagt i 1993, har seks av avisens medarbeidere blitt drept. Den er kanskje mest kjent her i Vesten etter at avisens redaktør Dmitrij Muratov, mottok Nobels fredspris i fjor. Hvor lenge de får holde på med å utgi den er uvisst. Den kan stenges ned av myndighetene om så er i dag. 

Nå flykter de uavhengige journalistene fra Russland. Tilbake er de statskontrollerte mediene, slik det er i et hvert diktatur. Russland under Putin er intet demokrati. Et demokrati har en fri og kritisk presse. Men det er ikke bare jourrnalister som flykter fra Russland. Journalist Ingrid Fadnes skriver: "Verdens øyne er rettet mot Ukraina, krigen og millioner på flukt, men i skyggen av krigen foregår det som den russiske journalisten Mikhail Viktorovitsj Zygar kaller for den mest usynlige eksodus, utvandringen, i russisk historie. Vanlige folk, aktivister, kunstnere og journalister forlater Russland. Det er snakk om flere tusen, kanskje flere hundre tusen. Akkurat hvor mange journalister som har reist, er uklart, men Commitettee to protect Journalists har anslått 150. Dette er allerede gamletall. Alt endrer seg fort, og hver eneste dag pakker journalister kofferten og forlater landet." (Klassekaampen lørdag 26.mars 2022, side 17)

Det har skjedd tidligere også. I 1917 og i årene som fulgte. Da var det bolsjevik-revolusjonen som førte til at intelligensiaen forlot Russland. Nå er det diktaturet til Putin.

Derfor er det komplett uforståelig at det finnes kristne i antivaksinemiljøet, i Freedom-convoy-miljøet, i Partiet De kristne, som siterer statskontrollerte russiske medier og påstår at Putin kom for å redde Ukraina. En av dem skriver, for eksempel følgende på sin Facebook-profil, i dag: "Hadde denne Zelenskij elsket sitt folk, så hadde han forhandlet med naboen Putin og kommet til et kompromiss og unngått denne krisen som mest går ut over vanlige ukrainere. Denne karen sitter sammen med eliten og USA og NATO og spiller storkar på bekostning av folket. Du får prøve å lese deg litt opp på historie ... husk på at alt vi får lite fra media er vestligorientert og veldig mye løgn." Og videre: "Hadde NATO lyttet til den russiske retorikken, og tatt et skritt tilbake, kunne denne krisen og krigen vært unngått." En annen skriver: "Russland dreper ikke sivile og angriper ikke sivile mål". 

Jeg undrer meg over hva de samme ville ha sagt om Russland angrep Norge? 

Flere kristne vaksinemotstandere gikk over natten fra å være medisinske eksperter til å bli eksperter på Russland og Ukraina, og det er underlig å se at de stort sett uttrykker seg helt likt. De skulle vel ikke være at de kopierer hverandres uttalelser? Media er Fake News, men den russiske statskanalen Russia Today sier visst sannheten, og bare sannheten. 

Ingen kommentarer: