lørdag, mars 26, 2022

Fluen og honningbien


 Noen mennesker kommer til meg og forteller at de er opprørt over alt de ser i kirken som er galt.

Da forteller jeg dem, at hvis de spør en flue: «Finnes det noen blomster i dette området?» så vil den svare: «Jeg kjenner ikke til noen blomster, men over der finnes det en gjødseldynge hvor du kan finne all den lorten du kan ønske deg.» Hvis du derimot spør en honningbie: «Har du sett noen urene ting i dette området?» så vil den svare: «Urene ting? Nei, det har jeg ikke sett, men dette området er fult av blomster med den herligste duft.»
Du forstår, fluen ser bare de urene ting, for det er det den bryr seg om, mens honningbien vet hvor alle de vakre blomstene finnes, for det er disse denne henter sin næring ifra.
Noen mennesker ligner på honningbien mens andre ligner på fluen. De som ligner på fluen søker etter å finne ondskap i alle ting og er så oppslukt av dette, at de ser ikke noe godt noen steder. Men de som ligner på honningbien ser bare det gode i alt.
Den dumme tar alt i verste mening, mens den som har gode tanker, uansett hva han ser, uansett hva du forteller ham, forlater ikke sin positive holdning og gode tanker.
- Hl. Paisios av Athos (1924-1994) (bildet) Gjengitt med velvillig tillatelse fra 'Ortodoks kristendom' av Kjell Moen.

Ingen kommentarer: