lørdag, april 05, 2008

Om å temme ville hester





I fjor var jeg så heldig å treffe Sven Aasmundtveit (bildet) på medarbeiderkonferansen til Den evangelisk lutherske frikirke på Fredtun folkehøgskole i Stavern. Jeg har lest flere av bøkene til Aasmundtveit gjennom årene, men dette var første gangen jeg fikk anledning til å møte ham. Sven Aasmundtveit er for de som ikke kjenner ham lederen for Frikirkens studiesenter, og som alt nevnt en vel etablert oppbyggelsesforfatter. For de som ønsker bøker som kan hjelpe dem i deres Kristusmeditasjon vil jeg på det aller sterkeste anbefale Aasmundtveit. Han er praktisk, jordnær og samtidig dyp. Hans siste bok, kom i fjor med tittel: "Kjærlighetens relasjon". Jeg holder på å lese den nå, og er blitt veldig fascinert av Aasmundtveits formidlerevne. Boken tar utgangspunkt i hestehviskeren Monty Roberts fra Montana i USA. Gjennom dennes metode for å temme ville hester får vi dypere innblikk i Guds kjærlighet til menneskene. Hva betyr det for vår forståelse av den kristne tro at "Gud er kjærlighet"? Finnes det en måte å tenke på om det å være kristen som både har dype bibelske røtter og samtidig er relevant for vår tids mennesker?

Sven Aasmundtveit legger spesiell vekt på tradisjonen etter apostelen Johannes og tenkningen til den jødiske filosofen Martin Buber. Samtidig som han gir oss del i sine egne Kristusmeditasjoner. Det er blitt en salig blanding som smaker aldeles fortreffelig! Boken bør leses l-a-n-g-s-o-m-t, i god benediktinsk tradisjon! Dette er en bok - ikke bare til å bli klok av - men som berører dype strenger i mitt indre, og vil sikkert gjøre det i andre lesere også. Om du hører med blant de som sjeldent leser bøker, men som likevel velger å lese et par i året, så er dette definitivt en av de bøkene du bør lese.

Om du ikke finner den i din lokale bokhandel, så er det bare å spørre, eller klikke deg inn på forlagets webside: www.lutherforlag.no

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denne boken skal jeg jammen lese! Takk for tipset.

Jeg ser at du stadig finner noe godt hos lutheranerne. Føler du deg hjemme blant dem?

Johannes

Bjørn Olav sa...

Ja, jeg må nok innrømme at jeg finner mye hos mine lutherske brødre som jeg samstemmer med. Så har jeg da også bakgrunn fra Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag, en innflytelse som fikk avgjørende betydning tidlig i mitt kristenliv. Ikke minst har bøkene til Bo Giertz, Carl Fr. Wisløff og C.O Rosenius betydd mye for meg. Det samme har innflytelsen fra den lutherske teologen Dietrich Bonhoeffer, og den karismatiske lutherske presten Larry Christenson. Også studiene av de lutherske bekjennelsesskriftene har gitt meg mye. Jeg må gi kreditt for at lutheranerne har vært betydningsfulle teologer, og har et mye mer gjennomtenkt teologisk syn enn det svært mange andre frikirkelige har.

Når vi har mulighet til det feirer vi gjerne gudstjeneste med Toten frikirke på Raufoss.