lørdag, april 19, 2008

Kirkens overleverte bønneskatt



Kristi kirke forvalter mange overleverte bønner. Den fremste av dem alle er jo den bønn som Jesus lærte sine disipler å be: Fadervår. Den er blitt kalt "alle bønners kilde og sammenfatning", og det med rette. Når vi ber Fadervår berører vi alt som kan berøres i bønn. I den bønnen er alt innebefattet. Troens folk i Den gamle pakt ba Salmenes bok, og den unge kirken fortsatte å se Det gamle testamentes salmebok og gjorde den til sin egen bønnebok. Og slik har det fortsatt. Helt siden apostlenes tid - i god apostolisk tradisjon - har kristne gjort kong Davids ord til sine egne. Så er det da en også en annen helt særskilt grunn for dette: Kristus ba selv salmene! Men Kristi kirkes bønneskatt inkluderer også Sakarjas lovsang, Marias lovsang, Simeons lovsang - og for alle de som er vant med å be tidebønnene, så hører også disse bønnene med i den bønnetradisjonen. Englenes lovsang fra Betlehemsmarkene finnes også med i mange gudstjenesteliturgier, og en mengde bønner både fra Det gamle- og Det nye testamente bruker enten i sin opprinnelige form eller er omarbeidet noe. I forbindelse med nattverdfeiringen synges også "Se der, Guds Lam, som bærer verdens synder" og vi hører stadig det trefoldige "hellig, hellig, hellig". Skatten utvides med bønnene som apostelen Paulus og Johannes ba, og sist men ikke minst så har vi Jesusbønnen som springer ut av den hellige historiens ærbødighet for Navnet. Den lyder slik: "Herre Jesus Kristus, Guds Sønn, forbarm deg over meg, en synder." Jeg er takknemlig for å tilhøre en bønnesammenheng hvor det verdsettes å kunne be alle disse bønnene. Det er noe eget å be Bibelens egne bønner, de er guddommelig inspirerte. Selvsagt kan det bare bli tomt å gjenta andres ord, men de kan ved Den Hellige Ånds hjelp, også gjøres til våre egne. Selv setter jeg stor pris på å bruke disse slitesterke bønnene, som jeg vet er blitt bedt av tusenvis av andre, i ulike livssituasjoner. Dette handler også om å være en del av de lange historiske linjene.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej BjornOlav,och alla vänner på bloggen,min namne Karin,Johannes olaf mfl.På tal om böner,så kan jag tipsa en underbar sida.
Gå in på Andeoliv.com. Där finns det många underbara bibeltexter,och verser att fördjupa sig i.
I dag kommer en evangelist eller man kan kanske säga Guds budbärare till Västerås. Han heter Holger Nilsson,och är från södra Sverige, Vetlanda. Han talar mycket om sista tiden,och Jesu tillkommelse.Samt om Israel.Det ska bli intressant att lyssna.
Ha en trevlig och fin lördag
alla vänner.
Karin

Anonym sa...

Karin!

Takk for tipset. Jeg har prøvd å gå inn på Andeoliv.com, men jeg kommer ikke inn.

Takk for det du deler med oss.

Ha en velsignet helg!

Stener

Anonym sa...

Stener:
Guds underbara frid!
Pröva en gång till med www/andeoliv.com
hoppas att du kan komma in på sidan.
Tack själv Stener för att du finns.
Jag önskar även dej å de dina en välsignad helg

Karin

Anonym sa...

Karin i Sverige.
Skulle gjerne vært og hørt Holger Nilson, og hans tale om de siste tider. Å lese om Jesu gjenkomst gir meg glede i hjertet, men også sorg over alle de som ikke vil ta i mot frelsens budskap. Kanskje vi er en "bønnering", vi som er her på bloggen. Vi ber for de ufrelste. Syns Du, Bjørn Olav, veileder oss så fint om det å bruke Bibelens ord når vi ber. Velsignet helg til dere alle.
Hilsen Karin.

Anonym sa...

Svenske Karin! Det var en veldig fin side du henviste til. Der er det veldig mye godt. Tusen takk.
Takk også for www.joh316.com

Mvh.: Birgir

Anonym sa...

Ja, det var en flott side Karin i Sverige tipset oss om.

Hjertelig takk.

La oss stå sammen i bønn!

Mvh.

Stener

Anonym sa...

Alla Kära vänner i Norge,Karin Birgir,Stener BjornOlav,å flera .Å,jag bara vill be om Guds välsignelse till er alla!
Jag har nyss kommit hem från ett möte med Holger Nilsson, som var här i Västerås.ÅH,vilket möte,han talade om att jesus kommer mycket snart!Karin,jag tar fasta på det du skriver,att vi kunde bilda en bönering,vi på bloggen å be för våra ofrälsta familjeanhöriga,och våra vänner!Åh,jag känner en sådan nöd,när jag tänker på alla ofrälsta som inte har tagit emot Jesus,så tårarna vill komma fram!
Om ni har fått in sidan Joh316
så lyssna till Viviann Mårtensson,
när hon sjunger O du Golgata Kors,samt Förlåt mej Gud.
Tårarna bara strömmar ner för kinderna när jag lyssnar till det hon sjunger!
Ha det så bra mina vänner på bloggen!Guds underbara frid!
Karin

Bjørn Olav sa...

Hvilken glimrende ide at vi kan be for og med hverandre. La oss tenke ut kreative måter å kunne gjøre det på. Kanskje vi kunne sette opp noen prioriterte bønneemner på bloggen, og kanskje videreformidle bønneemner via epost. Ikke alt egner seg til offentliggjøring. Kom gjerne med ideer og innspill.