fredag, mars 04, 2011

Hva ville Jesus ha kuttet i det amerikanske budsjettet?

Det pågår for tiden en svært interessant debatt i USA om de kraftige nedskjæringene som er foreslått i det kommende budsjettet for 2012. Flere toneangivende evangelikale kristne ledere og noen av lederne for de nye monastiske kommunitetene har gitt sine stemmer til protestene mot det som kan bety liv eller død for de fattige og underpriviligerte. Debatten har født et nytt slagord: Hva ville Jesus ha kuttet?

Du husker sikkert armbåndene med WWJD – på norsk: Hva ville Jesus ha gjort? Et betimelig spørsmål å stille seg i alle slags situasjoner i livet. For en kristen skal vi etterfølge Jesus, og ligne Ham. Apostelen Peter sier jo: «For til dette ble dere kalt, fordi også Kristus led for dere, og etterlot dere et eksempel, for at dere skal følge i hans fotspor.» (1.Pet 2,21)

Den kristne aktivisten, forfatteren og kommunitetslederen, Shane Claiborne, skriver om budsjettkuttene i en bloggartikkel for noen få dager siden, med utgangspunkt i Jesu ord fra Matt 25,40: «Alt dere gjorde mot èn av disse mine minste brødre, det gjorde dere mot meg.»

«La oss sette det hele i perspektiv. Tenk på det ene budsjettkuttet på 450 millioner USD i støtte til det globale arbeidet med å bekjempe AIDS, Malaria og Tuberkulose. Hvis dette forslaget vedtas vil omlag 10,4 millioner nett til å henge over senger som vil beskytte mot malaria ikke nå frem til de som trenger dem, seks millioner behandlinger for malaria vil ikke kunne utføres, 3,7 millioner mennesker vil ikke kunne testes for HIV, og 372.000 tester og behandlinger for tuberkulose vil ikke kunne gis.»

Shane Claiborne setter virkelig dette i sitt grelle lys når han samtidig nevner at USA bruker 200.000 USD i minuttet for at deres soldater skulle «reise noen flagg av et annet slag.»

Faktum er, skriver Claiborne, at USA's militære for tiden bruker 56 prosent av verdens totale militære utgifter, og at dette er mer enn militærbudsjettet til de neste 20 landene i verden tilsammen!

Så spør Claiborne: «Hva ville Jesus ha gjort? Hva ville Jesus ha bombet? Hva ville Jesus ha kuttet? Jesus elsket de fattige, utfordret de rike, ble venner med fiender, og helbredet de syke. Derfor spør jeg igjen: Hva ville Jesus gjort?»

De kristne engasjement for verdens fattige og undertrykte har vakt oppsikt. CNN, MSNBC, PBS, The Washington Post, USA Today, og flere radiostasjoner har fanget opp det nye slagordet: Hva ville Jesus ha kuttet, og omtalt protestene.

Dette viser at kristne kan utgjøre en stemme i samfunnet, når det taler saken til de som ingen stemme har. Det er på det laget vi må være, om vi skal være gode etterfølgere av Jesus.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det er SÅ bra at det også er kristne røster som reiser seg for rettferdigheten. Hvem skulle være nærmere til å gjøre det enn de kristne?

Otto sa...

Ja, hvordan skal de kristne stemme?

Shane Claiborne er jo ingen republikaner, og det er jo de som presser fram kuttene.

Republikanerne vil kutte nestene overalt, fra lokale helsesenter ( som er viktige partnere for å gjennomføre Obamas helsereform) til utdanning. Til miljøvern vil de kutte 1.5 billioner dollar (ifølge The Washigton Post).
Disse kuttene er presset fram av Tea-Party bevegelsen, og der er det jo mange kristne (???????)
Rebublikanerne klager på at Obama ikke vil kutte dypt nok !

Så når det gjelder økonomi, og særlig fordelingspolitikken som du skriver om, kan en jo spørre seg: Hvorfor finnes det kristne som stemmer på republikanerne ?

Men, politikk dreier seg jo om mye mer enn økonomi, men nå var det nå økonomi du skrev om.

Mvh. Otto

Bjørn Olav sa...

Ja, du kan så spørre, Otto. Kan det være fordi republikkanerne er mer spiselige for en del kristne pga konservativt syn på familie og moralske spørsmål? Hva da med økonomi og fattigdomsbeskjempelsen?

Av og til når man snakker med amerikanere får en inntrykk av at alt som smaker av sosiale rettigheter handler om kommunisme.

Men en kan jo også overføre problematikken til norsk virkelighet. Hva er det som får kristne til å omfavne Fremskrittspartiet?

Anonym sa...

> Faktum er, skriver Claiborne, at USA's militære for tiden bruker 56 prosent av verdens totale militære utgifter, og at dette er mer enn militærbudsjettet til de neste 20 landene i verden tilsammen!

Hvis de har 56% av utgiftene, så har vel de mer enn _alle_ andre land tilsammen. Enkel matematikk...

> Så spør Claiborne: «Hva ville Jesus ha gjort? Hva ville Jesus ha bombet? Hva ville Jesus ha kuttet? Jesus elsket de fattige, utfordret de rike, ble venner med fiender, og helbredet de syke. Derfor spør jeg igjen: Hva ville Jesus gjort?»

Men hva ble svaret? Det er lett å si hva man _ikke_ bør kutte ved å peke på konsekvensene. Problemet er at alternativene helt sikkert har store negative konsekvenser også, men så lenge man ikke tar seg bryet med å legge fram noen egne forslag så slipper man å forholde seg til det. Det er ikke bare å gjøre store kutt i forsvarsbudsjettet, og tro at det ikke skaper problemer.

Der har du også svaret på hvorfor folk stemmer FrP; hvis de en gang får regjeringsansvar må de ta ansvar for de negative utslagene av det å måtte forholde seg til virkeligheten, og da er ikke ting like enkelt som å sitte på sidelinjen og kommentere.

Bjørn Olav sa...

Noe av svaret, slik Claiborne ser det, er å redusere de enorme utgiftene til USA's forsvar og militære operasjoner. Som kristen kan man ikke være med på å støtte dette.