fredag, september 06, 2013

Hvor blir teologien formet?

Ulf Ekman (bildet) har skrevet en leder i den svenske avisen 'Världen idag' hvor han stiller ikke bare et interessant spørsmål, men i høyeste grad et betimelig spørsmål: Hvor blir teologien formet?'

Det burde være noe alle oppegående kristne er opptatt av!

Ulf Ekmans spørsmål reiser en rekke svært relevante problemstillinger: Endrer den kristne troslæren seg fra generasjon til generasjon? Eller formes teologien i den lokale forsamlingen? Hva mener vi egentlig når vi bruker ordet 'teologi' eller lære?

Noen bruker ordet 'teologi' med forakt. De sammenligner teologene med fariseerne på Jesu tid. For dem handler den kristne troen mest om opplevelser. Og så lenge disse opplevelsene handler om noe godt så er det likegyldig for dem om det de opplever stemmer med Bibelen. For deres egen subjektive måte å lese Bibelen på, er jo den rette uansett.

Det passe veldig godt en individualistisk tid som vår: troen blir noe privat som man har snekret sammen selv.

Men tilbake til Ulf Ekmans artikkel og hans viktige spørsmål: Hvor blir teologien vår formet? Hva avgjør det som er sann kristen tro?

Bibelen, svarer enkelte. Ja, det er sant. Bibelen er vår eneste autoritet i liv og lære. Det er sant for de av oss som tilhører den evangelikale delen av kristenheten. Men her er jo meningene så mange! Vi leser den samme Bibelen, men kommer frem til ulike konklusjoner. Og det gjelder ikke bare noen få spørsmål, det handler om dåp, nattverd, kirkeforfatning - bare for å nevne noe. Alt kan jo ikke være sant, fordi da er jo sannheten relativ. Og det er den ikke. Noe er sant, andre ting er det ikke. Så svart/hvitt er Bibelen!

Jeg tar ikke stilling til alt i artikkelen til Ulf Ekman. Du kan lese den selv og drøfte dens innhold.

Det er problemstillingene Ekmans artikkel reiser som jeg synes er interessant. For den kristne tro er først og fremst en tro som er overlevert fra apostlene. Fra generasjon til generasjon. Den sanne tro er den samme tro som i Bibelen omtales som 'apostlenes lære'.

Menighetens eldste har et kolossalt ansvar med å ta vare på denne overleverte troen, og våke over den! Selv om den lokale menigheten er suveren, kan den ikke overlate til dens enkelte medlemmer å finne ut hva troen handler om. Troen er ikke delt. Den er èn.
'Det er ett legeme og èn Ånd, likesom dere ble kalt med ett håp i deres kall. Det er èn Herre, èn tro, èn dåp, èn Gud og alles Far'. (Ef 4,4-6)
Det er derfor Judas skriver:
'strid for den tro som èn gang for alle er blitt overgitt til de hellige' (Jud v.3)

Ulf Ekmans artikkel kan du lese ved å klikke på denne linken:

 http://varldenidag.se/ledare/2013/09/06/Var-formas-teologin/

Ingen kommentarer: