mandag, september 30, 2013

Serbia - hvor kristne setter Jesus høyere enn statens maktapparat, del 1

Det du er i ferd med å lese er ukjent kirke- og vekkelseshistorie for de aller fleste av oss. Vi skal til Serbia i tiden rett etter 1.verdenskrig, til kristne som blir forfulgt på grunn av sin tro og overbevisning, blant annet i spørsmålet om militærtjeneste. Dette er historien om mot og radikal etterfølgelse av Jesus:

Historien er basert på en tekst skrevet av Gjorgje Nikolic. Han arbeidet som journalisrt for avisen Politika i Beograd, og i tiden rett etter 1.verdenskrig sendte redaktøren for avisen ham til en divisjon av den serbiske hæren, Danube, i Vojvodina. Her er hva Gjorgje skrev, oversatt fra tysk til engelsk av Peter Hoover. Oversettelsen fra engelsk til norsk er det jeg som har gjort:

En fangetransport stopper klokka ni om morgenen utenfor en en bygning hvor det pågår en militær rettsak. Døren åpnes og syv menn føres ut. De bærer praktiske klær fra Banat distriktet. Dette er den første gruppen av mange Nasareere (anabaptister) som står tiltalt for samme forbrytelse... Stille, lik slaktesauer, føres de inn i de trange og mørke korridorene til rettslokalet, omgitt av soldater med rifler og bajonetter som glinser i solen.

Etter en liten stund, på ordre fra dommeren, føres en av dem inn i rettssalen:

- Er du Spira Matic?
- Ja, det er mitt navn.
- Kom opp hit til Det hellige evangeliet.

Spira går opp trappetrinnene.

- Du vil bli dømt her i dag for to forbrytelser. Den første handler om at du har nektet å avlegge ed den 3.august på ordre av din overordnede, og du har også nektet å ta opp ditt våpen når du fikk ordre om det.  Den andre forbrytelsen handler om at du er medlem av Nasareer-sekten, som er forbudt etter serbisk lov.
- Erklærer du deg skyldig i dette?
- Ja.
- Hvorfor adlød du ikke offiseren som gav deg ordre, og som gav deg 10 minutter til å tenke deg om?
- Min tro tillater meg ikke å adlyde en slik ordre.
- Du vet at en slik ordrenekt straffet med fengselsopphold i en hard arbeidsleir?
- Ja, jeg kjenner til det.
- Så, hvorfor gjorde du det?

(fortsettes)

Ingen kommentarer: