mandag, juni 20, 2016

Ukjent vekkelseshistorie fra Kroatia, del 1

Det er ukjent vekkelseshistorie jeg skal dele med deg i denne artikkelserien.

Historien begynner med Robert og Reinhold Konrath, to tysktalende brødre, tilhørende Nazarene-bevegelsen, fra Syrmien, en kroatisk provins på den sørlige siden av elva Danube. Bildet er tatt i 1947. Det er siste gang de er sammen.

Deres mor, hadde gråtende gjort ferdig litt mat for Robert, som hadde bestemt seg for å flykte, i ly av mørket, ut av kommunist Jugoslavia i det han håpet å finne en vei ut av det krigsherjede Europa og til friheten.

Mange år tidligere, mens Reinhold bare var fire år gammel, opplevde han en livsforvandlende begivenhet som han aldri kunne glemme. Det skjedde en tirsdag kveld, den niende oktober, 1934. Hans far hadde kommet hjem fra arbeide i familiens mølle, med skremmende nyheter. Han hadde nettopp hørt at en ung mann, Vlado Cernozemski, hadde skutt kongen, kong Alexander I av Jugoslavia, som Syrmien var en del av.

Hvem sto bak planen for å styrte kongen? Hva ville skje nå?

Det var ikke så vanskelig å gjette. I lang tid hadde det fryktede kroatiske sikkerhetspolitiet - Ustasja - lagt planer om et komplott mot kongen. Kongen var en ortodoks serber. Det kroatiske sikkerhetspolitiet var på sin side katolikker, og tvers over Danube-elven hvor kroatene levde en stor mengde muslimske bosniere, greske makedonere, albanere, montegrinere, og kosovere - alle disse levde innenfor Jugoslavia. Alle med sine egne ambisjoner, sin egen frykt og en iboende bitterhet.

"Det ser ikke særlig bra ut", fra Reinholds far til familien. "Spesielt ikke for troende som er pasifister." De kalte alle som hørte til familien sammen, knelte ned og ba Gud om nåde. Selv om Reinhold bare var fire år gammel, på denne tiden, husker han dette godt når han forteller om det i dag.

"Ustasja var over alt", forteller han til Peter Hoover, lederen for den anabaptistiske kommuniteten, Rocky Cape Fellowship i Australia, som har skrevet ned denne historien, og som jeg har oversatt til norsk.

"De overvåket folk gjennom vinduer og vegger. De torturerte og drepte. Tusener av mennesker rett og slett forsvant."

(fortsettes)

Ingen kommentarer: