onsdag, august 20, 2008

Bibelsk veiledning om samboerskap



Å bo sammen uten å være gift, er blitt en mer og mer aksptert samlivsform, også i enkelte kristne sammenhenger. Men en kristen som vil leve i samsvar med Guds ord, må spørre seg selv om det finnes forsvar for en slik samlivsform i Bibelen. Og ta konsekvensen av hva Guds ord har å si om saken.

Man skal bare bla i noen få sider i sin Bibel før man finner at Gud innstiftet det livslange ekteskapet som ramme for kjærligheten mellom mann og kvinne. Jesus selv henviser til dette når Han underviser om ekteskapets betydning: "Derfor skal mannen forlate sin far og mor og holde seg til sin hustru, og de to skal være ett kjød. Så er de da ikke lenger to, men ett kjød." (Mark 10,7-8) Vi finner den samme understrekningen i den apostoliske undervisningen, jfr Ef 5,31. Viktigheten av ekteskapets rolle understrekes jo også i De 10 bud, nærmere bestemt i det sjette budet: "Du skal ikke bryte ekteskapet." Eller som det også kan oversettes: "Du skal ikke drive hor." (2.Mos 20,14)

Bibelen setter altså ekteskapet inn i en sosial og juridisk ramme. Vi ser dette tydelig i 1.Mos 2,24 der vi leser at mannen skal forlate sin far og sin mor. Dette betyr at han går fra en juridisk og sosial sammenheng over i en annen. De som inngår en ektepakt danner en ny enhet som skal vare livet ut.

Det finnes derfor ingen begrunnelse eller forsvar for samboerskap i Bibelen. Heller tvert imot.

Bibelen omtaler samboerskap som hor. De som gjør slikt skal ikke arve Guds rike.

Til den kristne forsamlingen i Tessaloniki skriver apostelen Paulus:

"Dere kjenner jo de påbud vi gav dere ved Herren Jesus. For dette er Guds vilje, deres helliggjørelse: Hold dere borte fra hor. Hver av dere må vite å vinne sin egen ektefelle i hellighet og ære, ikke i lidenskapelig begjær slik som hedningene, de som ikke kjenner Gud." (1.Tess 4,3-5)

Til forsamlingen i Korint skriver han:

"Men for hors skyld skal hver mann ha sin egen hustru, og hver kvinne sin egen mann." (1.Kor 7,2)

Og dommen over de som lever i strid med Guds ord er klinkende klar:

"Eller vet dere ikke at de som gjør urett, ikke skal arve Guds rike? Far ikke vill! Verken horkarer eller avgudsdyrkere eller ekteskapsbrytere eller de som lar seg bruke til unaturlig utukt, eller menn som øver utukt med menn, eller tyver eller pengegriske eller drankere eller baktalere eller røvere skal arve Guds rike." (1.Kor 6,9-10)

En kristen forsamling som tillater og aksepterer samboende medlemmer i menighetsfellesskapet godtar dermed hor i sine rekker! Det er omtrent så alvorlig som det kan bli. Da har den gitt etter for tidsånden, beveget seg bort fra å ha Bibelen som autoritet og lever i konflikt med Guds vilje.

Samboende bør vi veilede med kjærlighet og omtanke til å ordne sin sak med Gud og med myndighetene.


25 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Endelig er det noen som sier hva Bibelen sier.Johannes

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

Nå bør Ivar Kvistum respektere at han er utestengt fra bloggen.

Anno 2008 Nym sa...

Jeg er enig med deg, Bjørn Olav. Jeg forstår Bibelen klart slik at ekteskap er Guds ordning.

Likevel vil nok noen mene at samboerskap kan være "godt nok", så lenge begge to er enige om å holde sammen livet ut og forstår at det vil være en alvorlig synd å bryte det uoffisielle ekteskapet sitt.

Har vi noen bibelvers som direkte forklarer hvordan et ekteskap skal inngås? Som sier at det er en offentlig sak?

Mann og kvinne med felles barn og samme adresse regnes jo skattemessig som et ektepar. Noen vil kanskje hevde at dette er en moderne, forenklet form for ekteskap?

Bjørn Olav sa...

Som jeg har påpekt ser vi at ekteskapet allerede fra det vi kaller skaperordningen,- at Gud skapte mann og kvinne og sa at mannen skulle forlate sin mor og far,- oppretter en ny enhet hvor man går fra en juridisk og sosial ramme til en annen. Det sier jo noe om at vi her snakker om noe som er offentlig.

Så vet vi at ekteskap i en jødisk kultur, som på Jesu tid, var et offentlig anliggende. Man giftet seg med vitner til stede.

Anonym sa...

BjornOlav,jag måste få skriva ner på din blogg en profetia som bara kom i mina händer!Detta har hänt en gång tidigare,och det var för cirka fem år sedan,då jag läste opp det i närradion som pingstkyrkan hade här.Även då så bara lades profetian i mina händer,och jag frågade Herren;" Gud kan jag läsa opp detta i radion?" och jag slog opp bibeln,och där stod det ;"Tala mina ord och tig inte ". Detta upprepades en gång till,och då förstod jag att det skulle läsas opp i radion.Så här lyder profetian, som är från 1993;

Mina barn,en viss uppväckelse håller på att ske i Norden,just nu.Män och kvinnor samlas och ber för sina fosterländer,och för Världsutvecklingen,säger Herren!
men det är inte tillräckligt,för Jag söker mycket fler förebedjare,säger Herren,därför så ska ni väcka folk till fasta och bön,för det lönar sig säger Herren!
Jag vill inte skada Landet.Jag vill se Landet upprättat till en kristen Nation.Många ber just nu,för landet Sverige,men det är
inte tillräckligt.Ni måste än en gång varna det Svenska folket för synden likgiltigheten och passiviteten.

Jag Herren vill föra ett folk fram i Sverige som är tappert och tål striderna.Men det är en feghet i Sverige,församlingsledare och pastorer vågar inte säga vad de upplevt från mej.Jag har manat församlingsledare,men de vågar inte säga vad de har upplevt från mig! De säger till mig "jag kan inte Herre,för då får jag inte behålla ämbetet".Vad skall jag med dem till?Nej! Jag söker förkrossade människor,som inte bryr sig om sin karriär eller vad folk tycker eller tänker om dem!Mina barn, ni måste stöta i basun,och varna folk att inte se sig om vare sig till höger eller vänster!Ty Jag säger i denna aftonstund att den som tycker eller tänker så,kan inte bestå på den yttersta dagen!
Men säger Herren,ni måste uppmana folk att jag söker ännu tusen,ja tvåtusen förebedjare säger Herren ,
så skall Jag skona landet från faran från östern säger Herren!Men finns dessa människor inte på grund av feghet eller tyckande,så kommer domen.Men Jag är god,och jag kan avvärja domen,såsom Jag avvärjde domen över Nineve,så kan jag avvärja den över Sverige från denne diktator som kommer att uppträda i öster,för att upprätta det Ryska riket igen.
Och denna kommande naturkatastrof är det många som ber just nu för Jag har hört deras böner,och Jag kan avvärja denna svåra katastrof också.
Men,säger Herren,basunera ut och säg Jag söker tvåtusen förebedjare som vill bedja dag och natt säger Herren.

Det är underligt att denna profetia än en gång lades i mina händer!Läs och pröva detta,BjornOlav,och ni andra!
Jag tänker på att kanske det gäller andra Länder än Sverige också.
Må Gud hjälpa oss att vi är vakande och bedjande!
Karin

Anonym sa...

Etter alle dine ondsinnede og manipulerende løgner er det slik at jeg overhodet ikke har noen respekt for deg, hansen. Ikke fortell meg hva jeg skal gjøre og ikke gjøre.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

Ellers er det interessant å se at du dukker opp hver eneste gang jeg skriver om noe som har med moralske spørsmål og Bibelen og gjøre. Det er tydelig at kristne ikke skal få lov å si hva vi tror.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Olav sa...

Det var en sterk profeti, Karin. Har du noen anelse om hvem som kom med den? Ikke det at det er så viktig, men det kunne være litt interessant å vite.

Bjørn Olav sa...

Et PS til Karin:
Jeg skal forsøke å få printet ut denne profetien, men har ikke printer. Skal møte forkynnere og bønneledere i Sverige den 20 september, så jeg vil gjerne ha den med meg da.

Anonym sa...

Det er vel en eller annen grunn til at noen reagerer så negativt å det som har med den bibelske renheten og sannhet å gjøre. Det er spesielt to personer som raser fra seg hver eneste gang det blir tatt opp noe som berører de bibelske sannhetene. Er det moralske sannheter som blir nevnt på bloggen her, blir noen enhver hudflettet på det grovest. Den som kommer med sannheten blir kalt en løgner og en forfølger. At det går an. Bjørn Olav Hansen forfølger ingen. MEN Kjell Morten Og Ivar har forfulgt Bjørn Olav Hansen i lange tider. De er så frekke at selv djevelen må ha vanskelig å forstå at det finnes slik frekkhet.

Stå på Bjørn Olav! Du er en sannhetens mann. Det er en glede at du tør stå opp for Guds Ord. Tenk om alle kristenledere hadde gjort det samme. Da hadde det stått bra til i menighetene kring landet. Synden skal det helst ikke snakkes imot i dag. Den skal dulles med.

Mvh.: Birgir

Anonym sa...

Hva tenker du om samboende par som ikke er kristne?

Anonym sa...

BjornOlav,det är en Ulf Douglas Knutsson,som fick denna profetian 1993.Ja,visst var det märkligt BjornOlav,att denna profetia ännu en gång skulle läggas i mina händer!
Ja, o ja ropar det i mitt hjärta BjornOlav när du säger att du ska ta med den till förkunnar och böne ledermötet!Jag ska vara i bön då för dej den 20 sept. Ska skriva opp datumet,så jag kommer ihåg det!
BjornOlav,jag har fått ett så fint ord till dej,det är Jes.41:10-13.
Ta till dej dessa ord från Herren,för Han vill styrka dej!
Var välsignad broder!
Karin

Anonym sa...

BjornOlav:Vill du så skickar jag till dej profetian på posten.
Jag åker till bibloteket och får den kopierad,så skickar jag den till dej.
Karin

Bjørn Olav sa...

Han er ukjent for meg, men budskapet synes jeg er så interessant og viktig at dette må vi virkelig ta på alvor. Ideen med å printe den ut på biblioteket har jeg ikke tenkt på, så det kan jeg gjøre her i byen, Karin, så det skal du slippe.Ellers tusen hjertelig takk. Må Herren rikelig velsigne deg i tjenesten. Skal hilse så mye fra May Sissel.

Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Olav sa...

Vedr de som lever som samboende, men som ikke er kristne, må vi følge det apostoliske råd vi finner i 1.Kor 5,12-13a: "Hva har vel jeg med å dømme dem som er utenfor? Er det ikke dem som er innenfor, dere dømmer? Men dem som er utenfor, skal Gud dømme."

Jeg har selv, som pastor, ved flere anledninger hatt det privilegium å vie flere ikke-kristne samboende, som har ønsket å gifte seg. Det har gitt meg gode anledninger til å vitne om Jesus, og en fantastisk anledning til å forkynne evangeliet for alle de ikke-kristne som har møtt opp i vielsen.

Anonym sa...

Hvem gir veiledning om disse tingene i dag? Ingen jeg kjenner, ingen jeg har hørt preke. Takk, takk. Det er så fint at du tar opp dagsaktuelle emner og belyser dem fra Bibelen.

Inge Petter

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Jens Thoresen sa...

Ekteskapet kan brytast ved utruskap og skilsmisse. Det er heva over tvil. Men bryt sambuarar ekteskapet når dei aldri har gifta seg? Ja, dei bryt det som Guds ordning for samlivet mellom mann og kvinne. Det ligg eit opprør mot Gud og hans ord i dette at folk bur og lever saman utan å vera gift.

Gud vil oss berre det gode gjennom dei ti boda. Difor bør ingen bli sinte når eitt av desse boda vert løfta opp, men heller glade.

Anonym sa...

Jeg vil også uttrykke min glede over at det er noen kristenledere som så klart sier fra at samboerskap er synd. Ser at denne tendensen sprer seg mer og mer blant de kristne. Lurer på om vi er trovererden i verden når vi lever i samboerskap?

rus