søndag, april 19, 2009

4,5 millioner russere har feiret påske - noen av dem i Kristus Frelserkatedralen





Opptil 4,5 millioner russere skal ha besøkt kirker rundt om i landet i forbindelse med den ortodokse påskefeiringen i dag.

Påskegudstjenesten i Kristus Frelser katedralen i Moskva (bildet) ble ledet av patriark Kirill. Gjenreisningen av Kristus Frelser katedralen er på mange måter et eksempel på hvordan den kristne tro har seiret over det gudløse kommunistiske systemet. Katedralen, som er den høyeste ortodokse katedral i verden, ligger ved Moskvafloden. Dette er et historisk monument, men også stedet for en levende gudstjenestefeiring.

Da de siste av Napoleons soldater forlot Moskva, underskrev tsar Aleksandr I den 25. desember 1812 et manifest med den intensjon at det skulle bygges en katedral til ære for Kristus Frelseren, "for å vise vår takknemlighet til den guddommelige for å redde Russland fra den undergang som truet henne og som et minnesmerke til ære for det russiske folks lidelser."

Det tok mange år å bygge den. Den ble innviet da Aleksandr III ble kronet 26.mai 1883.

Etter den russiske revolusjonen i 1917 bestemte kommunitene seg for at det skulle reises et monument for sosialismen, kjent som Palasset for sovjetterne. Dette monumentet skulle reise seg med modernistisk stilart, med en gigantisk statue av Lenin stående på en kuppel med sin arm hevet til "velsignelse". Stedet hvor dette monumentet skulle stå var stedet hvor Kristus Frelserkatedralen sto. 5. desember 1931 ble derfor Kristus Frelserkatedralen sprengt (det lille bildet). Dette skulle være et tegn på kommunismens triumf over den kristne tro.

Men det 70 årige gudløse regimet måtte til slutt gi tapt for de troendes forbønner. I 1990 mottok Den russisk ortodokse kirke tillatelse til å gjenreise Kristus Frelserkatedralen. 19. august år 2000 sto den nye katredralen ferdig. Et minnesmerke er den over at troen på Kristus seirer over gudløsheten - til slutt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Been there...

Utrolig fin kirke, men vi turte ikke å gå inn når det var messe fordi vi ikke var helt sikre på om det bare var for ortodokse, eller ikke.

Men jeg husker det var en helt sinnsykt lang kø på mange hundre meter for å komme inn.

Mvh.
Lars