fredag, april 10, 2009

I Getsemane - under oljepressen



Da min kone kom hjem fra Israel for fire uker siden hadde hun med seg en veldig spesiell gave til meg. Etter et besøk i Getsemane (bildet) hadde hun kjøpt med seg to små olivengrener derfra, og nå har vi festet dem til hver sin lille pappbit og satt kontaktpapir over. For meg har denne gaven en helt spesiell betydning. Hver gang jeg ser på dette lille kortet, minner det meg om Getsemane.

Det er to steder i Israel som betyr mye for meg, og som det knytter seg sterke minner til. Det ene er det som kalles for Gordons Golgata, hvor det finnes en klippegrav som man tror kan ha vært Jesu grav. Jeg skal skrive om dette stedet litt senere i påsken. Det andre stedet er Getsemane. Å komme hit, og gå langs stiene hvor de eldgamle oliventrærne står, er en mektig og følelsesmessig sterk opplevelse. Det er to ting jeg drømmer om, om jeg noensinne reiser tilbake til Israel, og det er å få tilbringe god tid på begge disse stedene. Sitte ned med min Bibel, lese evangelieberettelsene og leve meg inn i dem, på stedet der det hele skjedde.

Getsemane betyr jo "oljepressen", og det var her kampen om våre sjelers frelse sto. Den endelige kampen og seieren skjedde på Golgata, men de innledende rundene, om vi kan bruke et slikt uttrykk, skjedde her i denne hagen.

Getsemane er et bønnens sted, for her utøste Jesus sitt hjerte på en slik måte at hans svette ble til blod. Hebreerbrevets forfatter gir oss et innblikk i denne bønnens kamp, med disse ordene:

"Da Jesus levde som menneske, ba han i nød, med høye rop og tårer, til ham som kunne frelse ham fra døden, og han ble bønnhørt fordi han var gudfryktig." (Hebr 5,7)

Denne påsken har et ord fra Mark 14 grepet meg slik, det er hentet fra hans rop i Getsemane:

"Han sa: Abba, Far! Alt er mulig for deg. Ta dette begeret fra meg! Men ikke som jeg vil, bare som du vil." (v.16)

Hva var dette beger fylt med? All slags angst og gru, all syndens heselighet.

Og dette drakk Han, den reneste av alle, for meg - og for deg, ja for alle verdens syndere. Det er ikke til å fatte. Tenk, tenk hva vår frelse kostet har!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tårene kommer når jeg leser om hagen som jeg selv har vært i bønn over der jeg ble grepet av at den en gang hadde tilhørt Jesus onkel Josef yperstepresten.
Ånden viste meg hvordan Jesus hadde vandret der med vennene sine og undervist i denne hagen.
Josef og Jesus delte mange tanker og hemmligheter om guds rike i denne hagen.
Så at du føler at Jesus er der i hagen til den rike mannen er en sterk bekreftelse på nærheten jeg følte på hele stedet i hagen og i graven som dem første kristene la sine for å komme nær Jesus.
Hagen ble holt hemmelig for korsridderene og paven for at dem ikke skulle bygge en kirke oppe på dette hellige sted der onkel og Jesus underviste mange genger dem som elsket han.
Du og konen elsker også Jesus derfor blir dere trekt mor hagen og olivenlunden.

Olivenlunden Gesemane er også mitt favoritt sted der finnes en hule der den rusiske Magdalena kirke ligger der Jese ba mye for verden.
Jesus vandrer mye over fjellet fra sin elskede venn lasarus som bodde i byen bak olivenlunden.
På veien stoppet jesus ofte sammen med Magdalene og martha på vei til huset til maria som hun hadde i Jerusalem etter sin familie.
Inne i gammlebyen trivdes ikke jesus ikke så han var mest ute i naturen blant oliventrerne der han følte fars kjærlighet i roen oppe i høyden over menneskers strev etter matriel rikdom.
Jesus følte smerte når han kom inn i jerusalem og føte hvordan handelmennene i sinnne ville selge sine varer til neste kunde som kom fra norlandet.
Jesus var ofte bedrøvet over kjøpmennene som gjorde byen til en røverhule.
Bjørn Olav jeg ber at faderen og Jesus må hjelpe deg å komme tilbeke til dette sted som betydde så mye for han og som han kommer til å komme tilbake til å se utover byen med ordene "velsignet er dem som tar imot han som kommmer i herrens navn"

Bjørn Olav sa...

Takk for ditt gode innlegg, og dine forbønner. Ditt innlegg grep meg så sterkt i dag. Har skrevet en egen artikkel om dette under tittelen: Minn meg om Getsemane.

Anonym sa...

Hadde dere satt grenene i vann ville det grodd spirer på, så kunne dere plantet greinene i en potte med jord om få uker.
Slik kunne dere ha laget avleggere og gitt i gaver til andre.

Anonym sa...

http://www.annasrom.no/content/product/content_annas_internettbutikk_092.jpg

slik........

Anonym sa...

siste link virket ikke
prøver igjen med ny link

Altså Oliventre
http://4.bp.blogspot.com/_Bko6JhoCn6U/SafjW6ifIII/AAAAAAAAEN8/duomqxE8AtU/s400/konsoll2+d028

dyslektiker sa...

Velsignet være denne med tårer våte ANONYM. Ikke stemple han husk han er dyslektiker (som klart sees kan i teksten).