Sør-Sudan er i ferd med å bli en ny nasjon, og Mennonitenes Sentralkomite's arbeidere i landet ser mange tegn til glede og gode forandringer som ligger foran sudaneserne.
Willems og hans kone Joan arbeider for Mennonitenes Sentralkomite i Juba. "Vi ser framover med håp for en bedre framtid," sier de.
Men å bygge en ny nasjon er komplekst, og Sør-Sudan står foran mange hindringer, ikke minst på grunn av fattigdom og en infrastruktur som er mer eller mindre fullstendig ødelagt av mange års krigføring. Det sudanesiske kirkerådet som representerer de fleste kirkene i Sør-Sudan, arbeider for fred og oppfordrer til forbønn for den prosessen Sør-Sudan nå befinner seg i. Lederne i Kirkerådet anmoder sine medlemmer om å fortsette med å holde politikerne ansvarlige for å bygge et land som møter behovene til den vanlige mann i gata.
Fra 1983 til 2005, mens borgerkrigen raste, flyktet mer enn fire millioner mennesker fra Sør-Sudan. Gjennom alle disse årene var Sør-Sudan uten rent vann, elektrisitet, helseklinikker og skoler. Alt er ødelagt. Siden fredsavtalen kom til i 2005 har to millioner mennesker returnert til hjemlandet, og siden oktober i fjor har 180.000 nye kommet.
Fortsatt er det mye som gjenstår: grensene mellom nord og sør er ikke avklart, konstitusjonen er ikke skrevet og det er ikke bestemt hvordan oljeressursene skal forvaltes. Arbeidet med å sikre rettigheter til alle etniske grupper er et arbeid som pågår nå.
Gjennom den forferdelige borgerkrigen var de kristne menighetene de eneste organiserte enhetene som bestod, og derfor spiller de også en særdeles viktig rolle i den prosessen Sør-Sudan er inne i. La oss være med på å be om at de fortsatt må være salt og lys.
På bildet ser vi en gruppe anabaptister som ber om fred for sitt nye hjemland.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar