tirsdag, februar 22, 2011

La oss be for Libya

Hva vet vi om de kristnes situasjon i Libya, landet som nå opplever den samme uro og opprør som Egypt?

Det vi vet er at Libya er et særdeles vanskelig land å være kristen i. Ingen åpen evangelisering er mulig, og den siste misjonsstasjonen ble stengt i 1960.

Den koptiske kirke er landets største, med sine 60.000 medlemmer. Den koptiske kirke eksisterte lenge før muslimene overtok landet. Vi vet at den kristne tro spredte seg fra Egypt til Pentapolis i Nord-Afrika. Synesius av Kyrene (370-414), som var biskop av Ptolomais, mottok instruksjoner fra patrarkatet i Aleksandria, og siden kirkemøtet i Nikea i 325, har Cyrenaica, på den østlige kyststripen av Libya, vært anerkjent som en provins under Aleksandria patriarkatet.

40.000 er knyttet til Den romersk-katolske kirke. Det finnes også enkelte pinsevenner i landet, både i Tripoli og i Misurata. Ingen av disse har noen offisiell status fra myndighetene. Det finnes også undergrunnsmenigheter. Hvor mange de er vet man ikke noe sikkert om. Flere av disse blir forfulgt. Flere av de kristne er utlendinger som arbeider i Libya.

La oss be for Libya i disse dager. Mens dette skrives er det ingen som vet hvor mange som er drept, og hva som skjer videre, om myndighetene bøyer av eller om det kan bli en forferdelig blodbad.

Ingen kommentarer: