mandag, februar 21, 2011

En gjennomgang av Åndens ni gaver, del 14

Det er forskjell på å profetere og det å være profet. Det første er noe alle kristne kan gjøre, i følge Guds ord, det andre er noe Herren kaller spesielt til.

Den nådegaven vi nå skal se nærmere på beskrives slik i 1.Kor 12,10: "en annen gave til å tale profetisk..."

Men la oss først se litt på profettjenesten i Det nye testamente. En av de som nevnes med navn er Agabus. Vi møter ham i forbindelse med to anledninger, og begge gangene har han dramatiske ting å formidle. Første gang er i Apg 11,27-29 hvor han profeterer om en hungersnød som skal inntreffe. Legg merke til at Agabus ikke er den eneste profeten, han er den eneste som nevnes ved navn, men det er flere. Her opererer de samlet, som et team. Det er tydelig at de tilhører menigheten i Jerusalem.

"På den tiden kom det noen profeter fra Jerusalem til Antiokia. En av dem, han som het Agabus, sto fram og varslet ved Ånden at en stor hungersnød skulle ramme hele verden. Det var den som kom under keiser Claudius."

Den andre anledningen hvor Agabus nevnes er i Apg 21,10-14:

"Da vi hadde vært der i flere dager, kom en profet som het Agabus ned fra Judea. Han oppsøkte oss og tok beltet til Paulus, og med det bandt han hendene og føttene sine. Så sa han: «Dette sier Den hellige ånd: Slik skal jødene i Jerusalem binde den mannen som eier dette beltet og utlevere ham til hedningene.» Da vi hørte dette, formante både vi og folket der på stedet Paulus og sa at han ikke måtte dra opp til Jerusalem. Men han svarte: «Hvorfor gråter dere og gjør meg tung om hjertet? Selv er jeg villig, ikke bare til å bli bundet, men også til å dø i Jerusalem for Herren Jesu navn.» Siden vi ikke klarte å overtale ham, slo vi oss til ro og sa: «La Herrens vilje skje!»

Her ser vi at Agabus ikke bare formidler det profetiske budskapet gjennom ord, men også gjennom profetiske handlinger.

Filip omtales som evangelist i Apostlenes gjerninger. Denne Filip har noen døtre med profetisk gave. Om dem leser vi i Apg 21,8: "Han hadde fire ugifte døtre som hadde profetisk gave."

En annen kvinne som omtales med en profetisk tjeneste er Anna, Fanuels datter:

"Og det var en profetinne der, Anna, Fanuels datter, av Asers stamme..." (Luk 2,36)

I menigheten i Antiokia fantes det profeter, jfr Apg 13,1. Og i Apg 15 møter vi to profeter med navns nevnelse: "Judas og Silas, som selv var profeter, talte meget til oppmuntring og styrke for brødrene." (v.31)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: