fredag, februar 04, 2011

En gjennomgang av Åndens ni gaver, del 7

1.Kor 12 beskriver en egen troens nådegave, som er forskjellig fra den tro som alle har fått i gave. Det er den tro som kan flytte fjell. Apostelen Paulus nevner den i 1.Kor 13,2: "Og om jeg har profetisk gave, og forstår alle hemmeligheter, og om jeg har all kunnskap, OG OM JEG HAR ALL TRO SÅ JEG KAN FLYTTE FJELL ..."

Et eksempel på en slik troens gave hos et menneske er George Müller, mannen som aldri nevnte sine økonomiske behov med et ord, men som drev en rekke barnehjem "i tro". Eller Anthony Norris Groves (1795-1853), som er blitt kalt far til "trosmisjonen", det vil si de som står i tro for sitt underhold.

Smith Wigglesworth - som ble kalt for troens apostel - har sagt: "Når min egen tro på Gud stopper og står stille, da kommer Guds tro meg til hjelp." Dette er den nådegaven som omtales som "tro ved den samme Ånd." (1.Kor 12,9)

Men før vi ser nærmere på denne særskilte nådegaven, la oss se litt på hva Guds ord sier om tro generellt:

Hebr 11,1 definerer tro i bibelsk forstand slik: "Tro er full tillit til det en håper på, overbevisning om det en ikke ser."

I Romerbrevet skriver apostelen Paulus at "Gud har tildelt hver enkelt et mål av tro." (Rom 12,3) Tro er dermed noe alle har fått. Jak 2,19 oss at vi er ikke alene om å tro: "Også demonene tror - og skjelver."

Vi trenger tro for å kunne bli frelst: "For av nåde er dere frelst, ved tro." Men vi kan ikke tro hva som helst, om vi skal bli frelst. Enkelte tror at utsagnet "enhver blir salig i sin tro", står i Bibelen, men det gjør det ikke. Derimot står det: "For jeg skammer meg ikke over Kristi evangelium, for DET er en Guds kraft til frelse for hver den som tror." (Rom 1,16) Tro er ikke det samme som konsentrasjon, tankeanstrengelser eller det å krampaktig ta seg sammen. I Rom 10,10 står det: "For med hjertet tror en ..." Det er altså snakk om en prosess som skjer i vårt indre.

Jesus slår fast: "... alt er mulig for den som tror." (Mark 9,23)

Den tro det her er snakk om er den grunnleggende troen som vi alle har, og vi alle trenger, for i Hebr 11,6 heter det:

"Men uten tro er det umulig å være til behag for Gud, for den som kommer til Gud, må tro at Han er til og at Han er Den som belønner dem som søker Ham med iver."

(fortsettes)

Ingen kommentarer: