mandag, februar 07, 2011

En sann profet fostres i ødemarken alene med Gud

Når noen setter "profet" på visitkortet sitt, eller på Facebook profilen sin, kan vi være sikker på èn ting: Vedkommende er omtrent så langt borte fra det å være en profet kalt av Gud som det vel er mulig å komme!

Profeter fostres i ørkenen, alene med Gud, i bønn, stillhet, faste, avholdenhet, - de kjenner ikke noe behov for å skape publisitet og oppmerksomhet rundt seg selv. De kjenner godt til lidelse og avvisning. De kan tre frem for mennesker med et budskap for en tid, men først har de tilbrakt år hvor de har vandret alene med Gud. Ingen kan kjøpe en sann profet. Han vil alltid tale ord fra Herren, selv om han selv må lide for det. Hans ord er sjeldent populære. Ingen kan bestille budskap fra ham på forhånd, han har ikke et ord til alle. Hans liv er skjult for mennesker, inntil den dagen Gud kaller ham til å stå frem.

Han møter Gud før han møter mennesker. Budskapet han formidler er en del av hans eget liv. Han går aldri på kompromiss med Guds ord. Hans tjeneste gjelder Kristi kropp, og han underordner seg den lokale menigheten han tjener, og er en del av den. Den profetiske tjenesten handler ikke bare om å formidle ord fra Herren, det må også være samsvar mellom ord og liv. Profettjenesten handler om karakter, om mennesker som gjennom det å leve med Gud gjennom år formes og fostres til et redskap som Gud kan bruke.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hvordan vet man at noen er profet, og ikke bare en eller annen tulling det har rablet for? Hvis vedkommende har rotet rundt i ødemarken i lang tid, så er det jo ikke lett å vite om det er Gud eller bare "stemmer i hodet" som har fortalt ham det han kommer med?

Bjørn Olav sa...

For det første er det veldig langt mellom de som virkelig er kalt til og har en tjeneste som profet. De sanne fostres av Herren og det har mange år før de trer frem. Budskapet de formidler er alltid samstemmende med Guds ord, slik det er gjengitt i Bibelen. Det kan være at det de formidler setter fokus på ting som Kirken har glemt.

For det andre: Alt må prøves på Guds ord. Det hjelper lite å si "Så sier Herren" om det budskapet de formidler er rake motsetningen til det Gud har sagt i sitt ord.

Anonym sa...

> For det første er det veldig langt mellom de som virkelig er kalt til og har en tjeneste som profet.

Det er et utsagn selv ateister kan stå inne for :-)

> Budskapet de formidler er alltid samstemmende med Guds ord, slik det er gjengitt i Bibelen.

Man trenger ikke være profet for å kunne si noe som er samstemmende med Guds ord, det klarer jo helt ordinære mennesker hver eneste dag. Det er ingen god test for å skille ekte profeter fra falske.

Bjørn Olav sa...

Det er riktig at mange kan tale i samsvar med Guds ord, men en sann profet vil alltid gjøre det. En falsk profet vil aldri tale samsvarende med Guds ord. Dernest vil hans liv vitne mot ham. En profets budskap handler ikke bare om de ordene han formidler, men den karakter han representerer. Et menneske som lever i strid med Guds ord vil ikke ha integritet i forhold til det budskap vedkommende ønsker å formidle. Og det er her forberedelsestiden er så viktig. En sann profet fostres først og fremst på kne i bønn. Og da mener jeg noe mer enn det ytre. Han har gått lidelsens vei med Kristus.