mandag, oktober 06, 2014

Kristne i Algerie vil ikke gi etter for frykten

I 2010 skrev jeg om den forbløffende vekkelsen i Algerie. Inntil da hadde få skrevet om det Guds under som skjedde der. 75.000 muslimer hadde da kommet til tro på Jesus de siste årene!                       

Youssef Ourahmane som er feltleder for Operasjon Mobilisering i Algerie, sto med begge beina oppi vekkelsen og fortalte gripende om det som skjedde. 

Vekkelsen pågår fremdeles. Til tross for - eller kanskje på grunn av - forfølgelse.

Men nå sprer frykten seg også blant kristne i Algerie. Bakgrunnen er halshuggingen av en fransk turist. Drapet på 55 år gamle Hervé Gourdel ble utført av en radikal islamittisk gruppe, 'Kalifatets soldater', den 24. september. Denne gruppen har forbindelser med IS og har tilholdssted i den nordøstlige Kabylie-regionen av Algerie.

Hervé Gourdel, som var en erfaren haiker, ble kidnappet 21.september sammen med fem menn fra Algerie, men disse ble løslatt 14 timer senere.

Kristne i Bejaia, en av hovedbyene i Kabylie-regionen, er særlig opptatt av truslene som militante ekstremister har offentliggjort.

'Hvis vi følger med på det som kristne i Irak utsettes for, så er det flere grunner til å uttrykke bekymring for kirken i Algerie', sier 31 år gamle Omar, som er medlem av en protestantisk forsamling i Bejaia til World Watch Monitor.

Flere av de World Watch Monitor har snakket med uttrykker frykt overfor det som nå skjer, samtidig som de er tydelige på at de ikke skal la seg styre av frykten.

Drapet på Hervé Gourdel bringer også frem i erindringen drapene på de 7 cistesienser munkene i Tibhirine, som ble drept på samme måte i 1996.     

De syv munkene, alle franskmenn, ble kidnappet natten til 26 og 27 mars 1996 i klosteret sitt i nærhen av Medea, omlag 90 kilometer sør for hovedstaden.

Disse syv munkene var svært godt likt, og til tross for at var klar over den store faren de sto overfor valgte de å bli værende i klosteret. Fem av dem ble brutalt myrdet av terroristene fra GIA. To av medlemmene av klosterkommuniteten klarte å unnslippe, og den siste av de overlevende skrev ned historien om dem: 'The Last Monk of Tibhirine'. Dette ble så utgangspunktet for dokumentardramaet 'Blant guder og mennesker', som vant The Grand Prix ved filmfestivalen i Cannes i 2010.

Bildet er fra en demonstrasjon i Kabylie hvor kristne protesterer mot drapet på Hervé Gourdel.

Ingen kommentarer: