søndag, oktober 26, 2014

Be - i dag når ukrainerne går til valg

I dag går ukrainerne til valgurnene, men vil et valg, men vil et valg føre til at den overopphetede krisen blir løst?

Øst i landet raser krigen. Til tross for våpenhvilen som ble inngått i september, har ikke de harde kampene mellom de russiske separatistene og den ukrainske hæren opphørt. Og det er ingen tegn til at de skal gjøre det heller. Fortvilelsen blant sivilbefolkningen er stor, det samme er redselen. Og krigstraumene. Mange liv er gått tapt.

2014 tegner seg til å bli et svært mørkt kapittel i landets moderne historie. Det startet allerede høsten 2013 når tusenvis av mennesker samlet seg i et folkeoppgjør mot det korrupte regimet til president Viktor Janukovitsj. Som kjent ville ikke Janukovitsj undertegne en samarbeidsavtale med EU. Han ville derimot knytte sterkere bånd til Russland.

Kristen nådde toppen i februar når mer enn 100 mennesker ble drept i forbindelse med demonstrasjoner mot regimet i Kiev. Det førte til at Viktor Janukovitsj måtte trekke seg. Men det roet seg ikke på noen som helst måte etter dette.

Konflikten ble trappet opp. Under dramatiske forhold ble Krim invadert av russiske soldater og annektert, og denne våren brøt det ut kamper mellom pro-russiske separatister og ukrainske styrker. Hittil er 3.700 mennesker drept i de regelrette krigshandlingene i den østlige delen av landet.

Ved flere anledninger har jeg på denne bloggen dokumentert at det pågår en sterk forfølgelse av evangelikale kristne i kjølvannet av krigen. Evangelikale kristne er blitt dratt ut av sine menighetsbygg og henrettet. Menighetsbygg og bibelskoler er konfiskert. Enkelte av dem er omgjort til militærforlegninger for de pro-russiske separatistene, andre omgjort til gudstjenestelokaler for Den russisk-ortodokse kirken. Det er et tydelig samrøre mellom Den russisk-ortodokse kirke og de russiske-separatistene.

I mai gikk ukrainerne til valg av ny president etter Janukovitsj. Den pro-vestlige Petro Porosjenko ble valgt. Han håper selvsagt at valget i dag vil befeste hans stilling. Porosjenko håper at hans fløy skal kunne danne en regjeringen sammen med Folkefronten. Statsminister Arsenij Jarsjenko står i spissen for dette partiet. Vinner de frem finnes det dermed et pro-europeisk flertall i Ukraina.

Men det er ikke bare krigen i den østlige delen av landet som skaper problemer. Den økonomiske situasjonen er katastrofal. Regjeringen anslår at økonomien krymper med ni prosent i år, og landet har allerede vært i resesjon i to år.

Og nå nærmer vinteren seg med stormskritt. Den skaper virkelig hodebry på grunn av gasskonflikten med Russland.

Forbønn
Som du skjønner er det mye å gripe tak i for deg som vil stå sammen med våre ukrainske trosfeller og be for landet. Bønnebevegelsen i Ukraina er sterk. Under hele konflikten har ukrainske kristne vært samlet til bønn. I sine menighetslokaler - men ikke bare der - de har også tydd til gatene. I egne bønnetelt og knelende på store offentlige plasser.

De har virkelig vært et stort forbilde for oss her i Vest. Når gjorde vi noe lignende ved et stortingsvalg eller et fylkes- og kommunevalg?

Bønneaksjoner pågår kontinuerlig. En av dem har vart i mer enn 230 dager!

Spør du ukrainske kristne hva de ønsker av oss så får du ett svar: Be! Be for Ukraina! Det skal vi bruke denne søndagen til, alle vi som ber.

Ingen kommentarer: