mandag, juli 13, 2015

Bønnehuset på Fetlar

Jeg ble så fascinert av bønnehuset på Fetlar (bildet), som jeg skrev om på bloggen i går, at jeg forsøkte å finne ut mer om søster Agnes og bønnekommuniteten hun startet, på denne nordligste av øyene på Shetland. Det hele begynner i 1984 da søster Agnes kommer til Fetlar. Jeg har ennå ikke klart å finne ut noe mer om hvem hun er eller noe om hennes bakgrunn, men jeg leter i noen kilder, og vil komme tilbake til dette senere. På Fetlar forsøker hun å leve i kontemplasjon og et isolert liv i bønn. For Jesus alene. I bønn for Shetland, Orkenøyene, Færøyene og Norge. Hun lever alene i fire år, i en liten hytte med et lite fjøs. Fjøset blir omgjort til et kapell, hvor søster Agnes begynner å be tidebønner. Dagene fylles med bønn, arbeid og rytmen fra havet.

Etter hvert føler andre seg dratt til skjønnheten og villskapen i landskapet på Fetlar. En bønnekommunitet ble dannet her i 1988. Det kommer nye bygninger til, med gode overnattingsmuligheter.                                                                                                                        

Det bor snaut 80 mennesker her. Fetlar ligger omlag 129 kilometer fra Sumburgh, som er flyplassen på Shetland, og omlag 80 kilometer fra Lerwick, Shetlands 'hovedstad'. Du må ta to ferjer for å komme hit. Den første tar 20 minutter og går fra Toft, som ligger 45 kilometer fra Lerwick, til øya Yell. Derfra må du kjøre 28 kilometer med bil tvers over Yell, og så en 10 minutters ferjetur til Unst.

Kommuniteten som skulle vokse frem her står i den anglikansk/episkopale tradisjonen. I 2013 levde det fire søstre her. De var alle sterkt influert av den keltiske spiritualiteten. Det finnes også lege medlemmer av denne ordenen, spredt over hele Storbritannia. Nå er nonnene som tilhørte kommuniteten på Fetlar flyttet ut, og stedet skal selges. Det nordligste bønnehuset i Storbritannia er i ferd med å bli historie. Eller? Håpet er at stedet kan sikres for ettertiden. Kanskje ved at norske bedere kunne kjøpe stedet og kanskje drive det videre, som et bønne- og retreatsenter for mennesker som vil trekke seg tilbake i stillheten for å leve i bønn. Er dette noe som rører ved ditt hjerte, la høre fra deg!

Her er en liten film fra Fetlar jeg fant på YouTube. Den viser ikke bønnehuset, men viser likevel noe av den spektakulære naturen:

https://www.youtube.com/watch?v=0kvYaS8EwfQ

Ingen kommentarer: