søndag, juli 12, 2015

En forunderlig opplevelse av Guds kall til å be for et spesielt sted

Denne uken hadde jeg en underlig opplevelse. Jeg tror ikke lenger på 'tilfeldigheter', men på 'gudfeldigheter', så nå tar jeg med denne opplevelsen i bønn og spør hva den betyr. I lengre tid har jeg jeg kjent på et sterkt kall for å be for Shetland. Og Gud har ledet meg til å be for et spesielt sted på denne øygruppa. Nå forstår jeg mer hvorfor Han vil det:

Jeg har fortalt det før her på bloggen: siden jeg var på Shetland for en del år siden, for å tale på den transatlantiske bønnekonferansen 'Fire from the North', har jeg ikke klart å slippe tak i øya. Stadig opplever jeg at Gud driver meg til å be for Shetland, Orkenøyene, Hebridene, Skottland og Færøyene. Og det er underlig: jeg har reist i mange land - 15 for å være nøyaktig - og har sett mye som er strålende vakkert, men det er ikke noe sted jeg lengter tilbake til som Shetland. Jeg spør meg selv hvorfor.

Denne uka fikk jeg se noen svært vakre bilder fra Orkenøyene. Og fra Fetlar på Shetland. Det førte til at jeg dro på det lokale biblioteket for å låne noen bøker om nettopp disse stedene. Når jeg kom hjem fra biblioteket fikk jeg en epost fra Ray Simpson, den anglikanske presten som er grunnleggeren av det økumeniske og verdensvide fellesskapet 'Aidan- og Hildakommuniteten', med base på den hellige øya Lindisfarne.

Han skriver om Fetlar og et helt spesielt bønnebehov.

Men først noen få ord om Fetlar. Fetlar som er en av de nordlige øyene på Shetland, og som er blitt kalt for 'Shetlands hage', på grunn av den frodige dyrkbare jorda, har djupe norske røtter. Nå forteller Ray Simpson, at bestyreren for Open Gate på Lindisfarne, Graham Booth, her om dagen kjente et sterkt behov for å be for et retreatsted som finnes på Fetlar. Klokka var 11.00. Når han en tid hadde kjempet i bønn bestemte han seg for å ringe en venn av seg med god kjennskap til stedet.

Vedkommende kunne fortelle at kl.11.00 denne dagen hadde biskopen av Aberdeen og folkene hans bestemt seg for å legge ut den flotte eiendommen hvor retreatsenteret, The Centre of the Society of Our Lady of the Isles ligger, for salg. Dette inkluderer det gamle kapellet og bostedene på Aithness på Fetlar, The Ness, hvor mor Agnes, grunnleggeren av retreatstedet har hatt sitt kapell og sin bønnetjeneste, har bodd, samt St.Sunniva skete, som ligger nær ferjestedet.

Dette sier kanskje ikke leseren noe. Men la meg kort forklare: Mor Agnes fikk for mange år siden et kall til å reise til Fetlar for å be. Hun levde her i stillhet og bønn i flere år. Så kom andre til, og det ble dannet en kommunitet her, med et spesielt kall for å be for øyene i det nordlige Skottland, for Færøyene, Island og Norge. Nå er nonnene tilhørende denne anglikanske nonneordenen blitt gamle, og kan ikke bo her mer. Med mindre noen andre som kan videreføre kallet deres kjøper stedet, vil dette bønnestedet opphøre. Det ville være tragisk om en eller annen 'riking' kjøpte stedet og brukte det til noe helt annet. Stedet er 'innbedt' og ligger usedvanlig vakkert til. Bildet som følger denne artikkelen viser litt av den spektakulære naturen.

I sin epost spør Ray Simpson om ikke det er noen nordmenn som kunne tenke seg å kjøpe stedet og sikre det for fremtiden?

'Hvorfor Norge', spør Ray Simpson, og legger til: 'Fordi Norge hadde herredømme over disse øyene i hundrevis av år'.

Bønnebyrden jeg har kjent så sterkt på for Shetland i flere år er ikke blitt mindre med årene. Jeg har god kontakt med bederne på øya, men har ikke kjent til mor Agnes og bønnesenteret på Fetlar, men nå forstår jeg hvorfor jeg selv har kjent så sterkt for å be for akkurat dette stedet av de øyene som utgjør Shetland den siste tiden.

Kanskje en eller flere av de som leser dette kjenner at Gud kaller dem til å kjøpe dette stedet? Sikre dette bønnestedet for fremtiden?

Du kan lese mer om det her: http://www.d-s-r.co.uk/property/residential-complex-chapel.htm

og her: http://www.d-s-r.co.uk/property/saint-sunniva-skete.htm

Jeg hører gjerne fra deg om det finnes noen der ute som kunne tenke seg å kjøpe dette stedet, og jeg hører gjerne fra de av dere som kjenner dere kallet til å stå sammen med meg i bønn for dette.

Du kan skrive til meg på: bjornolav58@gmail.com

Ingen kommentarer: