onsdag, desember 07, 2022

I FrP har hver tiende velger antisemittiske holdninger


En helt ny rapport viser at en av ti nordmenn mener vold mot jøder kan forsvares. Nesten halvparten mener muslimer er skyld i hetsen som rettes mot dem. Og det er de som stemmer Fremskrittspartiet som er mest negative til jøder. I dette partiet har hver tiende velger antisemittiske holdninger. Fremskrittspartiet har også størst andel av velgere som har høy tiltro til konspirasjonsteorier om jøder og muslimer. Her er tallet på hele 23,9 prosent.

Det viser en fersk rapport fra Senter for studier av Holocaust og livsynsminoriteter - Hl-senteret i Oslo (bildet). Minst antisemittisme finnes blant de som stemmer Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti. Tallene er som følger: 

Fremskrittspartiet:10,3 prosent/Arbeiderpartiet: 6,1 prosent/Høyre: 5,9 prosent/Senterpartiet: 5,7 prosent/Rødt: 4,2 prosent/MDG:3,4/Venstre: 3/SV 2,4/Kristelig folkeparti:1,1.

Det fremgår av rapporten at utbredelsen av antisemittiske og antisemittiske holdninger har gått ned i Norge siden 2017. Men fordommer i form av stereotyper er fremdeles utbredt. Den første kartleggingen av holdninger til jøder ble gjennomørt i 2011. Da hadde 12,5 prosent av den norske befolkningen 'utpregede fordommer' mot jøder. I 2022 er tallet 9,3 prosent. 14 prosent mener at jøder jobber i det skjulte for å fremme egne interesser. Det er en nedgang på 5,5 prosent. Nytt av året er påstanden om at 'jøder for stor innflytelse over internasjonal økonomi' og 'jøder har selv skylden for at de blir forfulgt'. Dette er likevel gamle antisemttiske holdninger som haar visst seg å være seiglivede myter. Henholdsvis 14 og åtte prosent støtter disse påstandene.

Ingen kommentarer: