lørdag, desember 24, 2022

Siste: Oljefondet vurderer å selge seg helt ut av Israel


Rapporter sier at den store globale investoren vurderer sin aktivitet i landet på grunn av israelske bankers involvering i bosetninger på Vestbredden. 

Det er The Times of Israel som skriver dette lille-julaften. 

Ifølge flere rapporter i israelske medier torsdag kveld, vurderer Norges suverene formuesfond, Oljefondet, som er en stor global investor, sine investeringer i Israel og kan stoppe dem helt på grunn av israelske bankers involvering i bosetninger på Vestbredden, eller Judea og Samarina som er områdets bibelske benevnelse. 

The Times of Israel skriver: "Fondet, som forvalter og investerer inntekter fra landets naturressurser til fordel for regjeringens utviklingsbudsjett, er verdt rundt 1,3 billioner dollar og er det største i sitt slag i verden, og eier rundt 1,3 prosent av verdens børsnoterte selskaper. 

Det er for tiden investert i rundt 80 israelske aksjer, inkludert banker, industri og teknologiselskaper.

Fondet har tidligere solgt seg ut av en rekke selskaper rundt om i verden for aktiviteter det anså som uetiske, inkludert en rekke israelske selskaper involvert i bosetninger.

Ifølge Haaretz mener tjenestemenn i Jerusalem at det siste trekket ble påvirket av FNs 2020-beslutning om å utstede en svarteliste over mer enn 100 globale selskaper som driver virksomhet knyttet til israelske bosetninger.

Channel 12 rapporterte at fondet har vurdert å stanse investeringer i Israel i mange måneder, men saken har nylig skutt fart. Nettverket, siterer en uidentifisert israelsk tjenestemann med kunnskap om saken, rapporterte at den påtroppende regjeringens ultra-høyre karakter har spilt en rolle. "Vår innsats for å fraråde fondet denne handlingen vil være vanskelig å gjennomføre i møte med den uttalte politikken til den [nye] regjeringen angående territoriene," sier den israelske tjenestemannen.

På torsdag rapporterte Channel 12 at Benjamin Netanyahus Likud og høyre-religiøse sionistiske samarbeidspartier er blitt enige om å gå inn for å annektere områder på Vestbreddens under den nye koalisjonen.

Selv om forpliktelsen er vagt formulert, sier den åpent at det jødiske folket «har en naturlig rett over landet Israel» og derfor «statsministeren vil lede utformingen og fremme av politikk innenfor rammen av å anvende suverenitet på [Vestbredden] .”

Det israelske utenriksdepartementet sa i en kortfattet uttalelse om fondets potensielle salg at "vi er klar over dette alvorlige problemet og håndterer det."

Ingen kommentarer: