fredag, april 07, 2023

Det første NATO-landet Finland gjorde var å kjøpe forsvarssystemer fra Israel


Finlands forsvarsdepartement kunngjorde sent onsdag at de vil kjøpe luftmissilforsvarssystemet 'Davids slynge' fra Israel. Kunngjøringen kom dagen etter at Finland ble tatt opp i NATO.

Det nyeste medlemmet av NATO annonserte planer om å kjøpe forsvarssystemet til kostpris for 316 millioner euro, med planer om muligheter for utvidelse. I en uttalelse utgitt av finske tjenestemenn vil planene om å kjøpe systemet kreve felles innsats mellom de to nasjonene. 

"Anskaffelseskontrakten vil inneholde en egen klausul mellom det israelske forsvarsdepartementet og det finske forsvarsdepartementet for å sikre forsyningssikkerheten til systemet. Ordningen vil sikre tilgjengeligheten av kritiske systemkomponenter i alle sikkerhetssituasjoner, heter det i uttalelsen.

"David's Slynge-systemet vil utvide operasjonsområdet til Finlands bakkebaserte luftvernevner betydelig."

Denne avgjørelsen var et av Finlands første trekk etter å ha blitt offisielt akseptert i alliansen. Finland så på Israels forsvarssystem som et avgjørende behov for å møte Finlands forsvarsbehov.

"Dette oppkjøpet vil skape en ny evne for det finske forsvaret til å avskjære mål i stor høyde. Samtidig fortsetter vi den ambisiøse og langsiktige utviklingen av Finlands forsvarsevne i et nytt sikkerhetsmiljø, sa forsvarsminister Antti Kaikkonen.

Hvordan er David's Slynge-systemet sammenlignet med prisene på andre israelske rakettforsvarssystemer?

David's Slynge-systemet er dyrere blant israelske rakettforsvarsstyrker. Hver avskjærer som lanseres av Israels David's Slynge-system koster anslagsvis 1 million dollar, men hæren insisterer på at kostnadene er irrelevante når de lanseres for å forsvare hjemmefronten.

Israels luftvern inkluderer også Iron Dome, som er designet for å skyte ned kortdistanseraketter; og Arrow-systemet som fanger opp ballistiske missiler utenfor jordens atmosfære. Sammenlignet med David's Slynge kostbare interceptor, har hver Iron Dome Tamir interceptor en rapportert pris på mellom $100.000 og $150.000.

Kilde: The Jerusalem Post


Billedtekst: Davids slynge. (Foto: Det israelske forsvarsdepartementet.

Ingen kommentarer: