lørdag, april 29, 2023

Hamas-leder har takket ja til å besøke Iran

Hamas sa at den iranske ministeren bemerket at den islamske republikken fulgte nøye med på «den sionistiske aggresjonen og praksisen i byen».

Det er The Jerusalem Post som skriver dette i sin nettutgave i dag.

Hamas-leder Ismail Haniyeh (bildet) forventes å besøke Iran snart for å diskutere «politisk utvikling og utvikling i felten», kunngjorde Hamas fredag.

Det planlagte besøket blir av palestinerne sett på som nok et tegn på bedre forhold mellom Hamas og Iran etter spenningene som brøt ut mellom de to sidene over borgerkrigen i Syria. Forholdet mellom Hamas og Iran var anstrengt da den palestinske gruppen nektet å støtte Syrias president Bashar Assad, en nøkkelalliert av det iranske regimet i Midtøsten. Hamas-ledere har nylig forsøkt å gjenopprette båndene til den syriske regjeringen.

Haniyeh, som er basert i Qatar, mottok en telefon fra Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian, som inviterte ham til å besøke Teheran og møte den iranske ledelsen for å diskutere flere detaljer og nåværende utvikling, sier Hamas i en uttalelse.

Den iransk-støttede gruppen sa Haniyeh «uttrykte sin takk og takknemlighet for samtalen, og bekreftet at han godtok invitasjonen og at han hadde til hensikt å reise til Teheran snart».

Invitasjonen kom i kjølvannet av den iranske utenriksministerens besøk i Libanon, hvor han ble filmet på fredag mens han turnerte Libanons grense til Israel.

Haniyehs invitasjon til Iran kom også tre uker etter at dusinvis av raketter ble skutt mot Israel fra Sør-Libanon. Rapporter hevdet at Hamas eller andre palestinske terrorgrupper sto bak angrepet. Rapportene sa at rakettangrepet var et tegn på økende koordinering mellom de palestinske gruppene og Irans libanesiske proxy-milits, Hizbollah. Hamas-ledere har tidligere avslørt at gruppen deres mottar økonomisk støtte fra Iran.

Palestinsk islamsk jihad, den nest største væpnede gruppen på Gazastripen etter Hamas, støttes også av Iran. Ifølge Hamas, under telefonsamtalen med Haniyeh, "roste den iranske utenriksministeren det palestinske folkets standhaftighet og uttrykte stolthet over den palestinske motstanden som sårer og forstyrrer" Israel. Haniyeh berømmet også de nylige markeringene organisert av Iran på «Jerusalem-dagen», der titusenvis av iranere sang «Død til Amerika» og «Død til Israel».

Billedtekst: Lederen for Hamas,  Ismail Haniyeh. Foto:Wikipedia

Ingen kommentarer: